Marc Person over kansen in beleggingsfondsen

Enkele dagen geleden kreeg je van mij een lijst van de GOGI-score en de Inverse GOGI-score: een massa cijfers waarvan de toepassing misschien niet zo heel duidelijk was als die begrippen nog niet zo vertrouwd zijn. Als je het artikel wil terugvinden bij de Hot Topics dab kan je even terugzoeken met de titel van het artikel: “Kopen of even wachten ”. Dat bespaart mij alle verklaringen opnieuw te moeten meegeven.

Marcperson
Marc Person

Om daar enkele opportuniteiten te vinden, ga ik je hier een voorbeeld geven. De beslissing om van die mogelijkheid gebruik te maken, laat ik aan jou over. Ten eerste zijn er bij beleggingen nooit gegarandeerde zekerheden, maar het zou ook kunnen dat deze fondsen niet passen in jouw beleggingsprofiel of overlappen met een gedeelte van jouw bestaande portfolio.

Enkele opportuniteiten in een lijstje, kan jou misschien inspiratie bezorgen…

Procedure:

Nu hebben kwaliteitsvolle fondsen ook wel eens een zwak moment: moesten ze altijd in overdrive zijn dan ging het rendement tot in de hemel. Neem de wielerwedstrijd Milaan – San Remo van vorige week: de winnaar zou zo’n 88 km per uur gereden hebben tijdens de laatste meters. Hij kan dat ook maar volhouden op een beperkte afstand…

Vaststellen wanneer een fonds een sterke periode heeft of eerder een flauwe periode, is niet zo maar snel af te leiden.

Zoals je waarschijnlijk al weet, bereken ik elke halve maand de jaarlijkse return van zo’n (momenteel) 800 fondsen (e trackers).

A) De eerste filter wordt ingesteld op de mediaan van de laatste 120 jaarrendementen (DTD) en die mediaan moet minstens 10% bedragen. Een fonds dat zo’n cijfer kan neerzetten als mediaan gedurende de laatste 5 jaar moet wel degelijk een fonds zijn met potentieel. Ga je die filter lager instellen (bijvoorbeeld op 7%) dan gaat de selectie uiteraard veel omvangrijkr worden dan hieronder.
B) De tweede filter selecteert uit die reeks de fondsen die eerder zwak presteren. Dat wil zeggen dat het laatste jaarrendement (16 03 2019) lager was dan de Inverse GOGI-score. Eind december 2018 heb ik een soortgelijke selectie gemaakt: alle fondsen noteren ondertussen met een meerwaarde, waarvan sommige meer dan plus 15%. Maar nogmaals: ik kan die cijfers niet garanderen.

Hier is dan dat resultaat: Beleggingsfondsenkoersen

Omdat ik weet dat een grafiek meer zegt dan 100 cijfers, geef ik al die cijfers van de twee eerste fondsen grafisch weer.

Voor de Nederlandse lezers kan het zijn dat je die isincodes niet kan gebruiken. In Nederland zijn retrocessies verboden zodat je daar op zoek moet naar het “Nederlandse” alternatief: misschien even googelen via de naam van het fonds.

Het eerste fonds Candriam Eq Emerging Markets:

Candriamemergingmarkets

De grafiek maakt duidelijk dat het laatste jaarrendement op een dieptepunt zit. Ze maakt ook erg duidelijk dat het gemiddelde lange termijn rendement van het fonds duidelijk in stijgende lijn zit.

Misschien toch een opportuniteit om nu in te tekenen?

Nog een fonds: DegroofPetercam Eq Belgium:

Degroofpetercamequity

Natuurlijk zit het laatste jaarrendement beneden de Inverse GOGI-score, want daar werd immers op geselecteerd.

In tegenstelling tot het eerste fonds merkt men hier dat de return in dalende lijn evolueert. Natuurlijk is 10% per jaar zeker een hele opgave. Aantrekkelijk of niet aantrekkelijk ? Aan jou de beslissing…

Nog niet overtuigd?

Noteer dan gewoon de NIW van deze fondsen en ga de resultaten binnen enkele weken eens bekijken. Ik ben er quasi zeker van dat je met grote interesse gaat uitkijken naar de volgende reeks “onderperformers”.

Afsluiter:

Als afsluiter nog een fonds dat in mijn selectie van 31/12/2018 zat.

Europequitygrowth

Spijtig genoeg kan je hier vaststellen dat de remonte reeds is ingezet. Met andere woorden: voor dit fonds ben je waarschijnlijk ruim te laat.

Ook duidelijk dat je best niet te lang wacht om van deze selecties gebruik te maken.

Marc Person 25 03 2019