Magic Formula Investing in de Benelux

Een magische formule die je precies vertelt welke aandelen je moet kopen en verkopen… Dat is toch te mooi om waar te zijn? Volgens Joel Greenblatt niet. In zijn boek ‘The Little Book That Beats The Market’ laat Greenblatt zien dat beleggen aan de hand van zijn magische formule je een flink rendement kan opleveren. Selecteer simpel een mandje met aandelen die voldoen aan de maatstaven van de magische formule en voilá, daar is uw rendement. Gedurende de periode van 1988-2004 leverde je dit als belegger zelfs een rendement van 30,4% per jaar op, aldus Greenblatt.

Een magische formule?

Pimpostma
Pim Postma

De gedachte achter de magische formule is gebaseerd op een erg eenvoudige beredenering. Als belegger wil je namelijk graag goede aandelen in je portefeuille hebben, zonder daar al te veel voor te betalen. Dat is precies waar de magische formule voor staat! De formule selecteert bedrijven die een hoog rendement maken op hun geïnvesteerde kapitaal, en welke tevens tegen een goedkope prijs te koop zijn op de beurs.

Door het combineren van deze twee factoren, kun je dus een portefeuille samenstellen van aandelen van bovengemiddelde bedrijven, die aangekocht zijn tegen relatief lage prijzen. Dat is een sterk fundament voor het behalen van een mooi rendement. Logisch toch?

Werkt het in de Benelux?

In mijn onderzoek neem ik Joel Greenblatt’s ‘Magic Formula’ strategie mee naar de aandelenmarkt van de Benelux. Over de periode van 1995-2014 stel ik jaarlijks een portefeuille samen van 10 aandelen uit de Benelux die voldoen aan de eisen van de magische formule. Vervolgens vergelijk ik het rendement van deze portefeuille met het rendement van de brede aandelenmarkt in de Benelux.

De resultaten uit mijn onderzoek laten zien dat de magische formule ook zeker in de aandelenmarkt van de Benelux werkt. Daar waar de brede aandelenmarkt van de Benelux circa 9,23% per jaar oplevert (inclusief dividend), presteert de ‘Magic Formula’ portefeuille een stuk beter. Gedurende deze betreffende periode behaalde de magische formule namelijk een rendement van 16,93% (inclusief dividend).

De vraag die zich dan ook aandient: waarom volgt niet iedereen deze beleggingsstrategie? Het volgen van een dergelijke strategie vraagt om een grote hoeveelheid discipline van de belegger. Er zijn namelijk periodes waarbij de ‘Magic Formula’ strategie het niet beter doet dan de brede aandelenmarkt.

In mijn onderzoek was dit zelfs in 30% van de jaren het geval. Gedurende die tijden zullen veel beleggers eieren voor hun geld kiezen en stappen over naar een andere beleggingsstrategie. De beleggers die echter wel de discipline en het geduld hebben om jarenlang vast te houden aan een bewezen strategie, zullen hoogstwaarschijnlijk achteraf het hardste lachen!

Geschreven door: Pim Postma, MSc Finance student aan de Tilburg University

Dit artikel verscheen eerder in het Analist Journaal van oktober.