BNY Standish: Japan heeft een nieuwe crisis nodig

Kwantitatieve verruiming blijkt tot nu toe niet het wondermiddel te zijn waar de Japanse overheid op hoopte. Meer en vergaande hervormingen zijn nodig. Volgens Rebecca Braeu, researchanalist bij Standish, een onderdeel van BNY Mellon, staat de Japanse regering voor zulke ingrijpende beslissingen dat eigenlijk alleen een nieuwe economische crisis noodzakelijke ingrijpende veranderingen in Japan kan bewerkstelligen.

Rebeccabraeu
Rebecca Braeu

Ondanks dat Abenomics het doel nog niet heeft bereikt, lijkt het niet erg waarschijnlijk dat de Bank of Japan (BoJ) binnenkort extra verruimende maatregelen zal nemen, tenzij de economie substantieel verslechtert of onverwachte politieke of geopolitieke ontwikkelingen de markten verstoren.

Braeu ziet wel hoopgevende tekenen in het land van de rijzende zon. De zwakke yen stuwt de bedrijfswinsten hoger en de lonen stijgen. Daarnaast groeit ook het optimisme bij Japanse consumenten. Zorgpunt blijft de liquiditeit op de Japanse schuldmarkt. Binnenlandse banken verkopen niet zoveel schuldpapier als de BoJ zou willen opkopen.

Premier Abe staat voor de taak om het land tussen opdoemende begrotingsuitdagingen te loodsen en economisch herstel vanuit een niet te benijden marktpositie te bewerkstelligen. Uitdagingen liggen vooral op het terrein van arbeidsmarkt, energiesector en economie. Dit is geen gemakkelijke opgave in een land dat gekenmerkt wordt door een sterke culturele en institutionele starheid.