Candriam blijft positief over aandelen ondanks nakende renteverhogingen

Het jaar is sterk gestart, waardoor meer volatiliteit op de markten is ontstaan. Beleggers wachten op de eerste renteverhoging in de Verenigde Staten in de tweede helft van het jaar, waarmee een einde zal komen aan een periode van nulrente. Ook dan zullen de aandelen beter blijven presteren dan de obligaties, omdat de beleggers weer aandacht zullen hebben voor fundamentele factoren.

Nadegedufosse
Nadège Dufossé

De eerste helft van het jaar is goed gestart. De strijd van de Europese Centrale Bank tegen deflatie in de eurozone heeft zijn vruchten afgeworpen, want de inflatieverwachtingen herstelden zich in januari en de kerninflatie stabiliseert zich. Daardoor deden aandelen het heel goed, vooral in de eurozone. Ondertussen kampten de obligatiemarkten met aanzienlijke schommelingen door de zwakke liquiditeit en de verwachte renteverhoging in de VS.

Markten kunnen renteverhoging in VS aan

“De Federal Reserve zal in september voor het eerst in jaren de basisrente optrekken”, zei Nadège Dufossé, Head of Asset Allocation bij Candriam Investors Group. “We geloven echter niet dat de Fed een nieuwe periode van systematische renteverhogingen zal inzetten, zoals in 2004. Wij sluiten niet uit dat ze tussen de renteverhogingen verschillende pauzes zal inlassen.”

In deze context en wegens de buitengewoon lage rentes in de eurozone en het gebrek aan liquiditeit heerste er de laatste maanden grote volatiliteit op de obligatiemarkten. Dufossé meent dat die sterke renteschommelingen zullen afnemen: “De obligatiemarkten zullen weer kijken naar de onderliggende economische fundamentele factoren. Wij verwachten een beperkte renteverhoging, zowel in Europa als in de VS. Een geleidelijke renteverhoging zou in combinatie met een verder economisch herstel gunstig moeten zijn voor risicovolle activa.

Nieuwe aandacht voor fundamentele factoren in het voordeel van aandelen

Koenmaes
Koen Maes

Vooral aandelen zullen het goed blijven doen, zelfs na de sterke resultaten tot nu toe. “Het potentieel van aandelen zal ondersteund worden door de verdere verbetering van de bedrijfsresultaten, zowel in de eurozone als in Japan, en de relatief aantrekkelijke waardering ten opzichte van obligaties”, vertelde Koen Maes, Global Head of Asset Allocation Strategy and Funds bij Candriam Investors Group.

“De waarderingsmodellen van de bedrijven houden geen rekening met de huidige rentevoeten. Daarom zullen ze een geleidelijke renteverhoging wellicht aankunnen zonder dat het problemen oplevert voor de aandelenkoersen.”

De selectiemogelijkheden voor aandelen zijn sinds het begin van het jaar wel flink toegenomen. Er zijn veel minder correlaties en de risicobereidheid op de markten fluctueert niet meer. Aan de huidige waarderingen kopen beleggers niet meer “met de ogen dicht”. De huidige economische cyclus, de betere bedrijfsresultaten en een rentestijging zijn meestal gunstig voor waarde-aandelen en cyclische sectoren.

Daarom gaat onze voorkeur nog altijd uit naar aandelen uit de eurozone”, legt hij uit. “Zodra de onzekerheid over Griekenland is afgenomen, zullen de perifere aandelen waarschijnlijk goed presteren door een daling van de risicopremie.” Desalniettemin, geloven we dat een definitieve overeenkomst tussen Griekenland en Europe weinig waarschijnlijk is.

Waarschijnlijk komt er een tijdelijk overeenkomst om opnieuw meer tijd te kopen. Dat scenario zal uiteindelijk positief zijn voor de aandelenmarkten, aangezien we ervan overtuigd zijn dat de Griekse bevolking er tijdens een referendum over de definitieve overeenkomst voor zal stemmen om in de eurozone te blijven.

Tot wanneer er een definitieve beslissing uit de bus komt zal de volatiliteit echter toenemen.

Beheer van obligatierisico’s

Ondertussen blijven obligatiebeleggers zoeken naar rendement. Zij kunnen kiezen tussen het optrekken van hun looptijdrisico (zeker niet onze keuze, wij verkiezen een korte duratie om onze portefeuille te beschermen tegen de rentevolatiliteit), hun kredietrisico of hun liquiditeitsrisico. Beleggers doen er goed aan om hun algemeen risico maximaal te diversifiëren door te beleggen in meer risicovolle obligatiesegmenten, zoals hoogrentende obligaties en groeilandobligaties, en door hun posities in alternatieve absolute return strategieën.