Derivaten gebruiken bij vastrentend

Het gebruik van derivaten bij obligatiefondsen is meestal niet vanzelf sprekend. Vooral het verkopen (schrijven) van opties lijkt een zeldzaamheid binnen dit beleggingsspectrum. Het Western Asset Macro Opportunities Bond Fund van de Amerikaanse vermogensbeheerder Legg Mason doet dit echter wel.

Door het op in bezit zijnde posities opties te verkopen (schrijven) beperken de fondsmanagers weliswaar hun opwaartse rendementen maar dit wordt in hun ogen ruimschoots gecompenseerd door de ontvangen optiepremies. Doorgaans verkopen de fondsmanagers opties met looptijden van 1 a 2 maanden at en out of the money.

Beperken volatiliteit

Mede door het schrijven van de opties proberen de managers zo de volatiliteit van het fonds te beperken. Andere beperkingen om de bewegelijkheid van het fonds te beteugelen zijn o.a. vaste grenzen aan posities in leningen onder investment grade en aan leningen niet in dollars. Ondanks dat het fonds maar relatief actief is (sinds december 2013) lijken de neerwaartse risico’s ervan beperkt te zijn. Tussen december 2013 en april dit jaar noteerde het fonds 2 maal met verliezen. Het gemiddelde jaarrendement over deze relatief korte periode ligt op 8,35 procent.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
redactie@analist.nl

Copyright Analist.nl B.V..
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.