Beleggingsrisico’s klimaatverandering vereist actie beleggers stelt Mercer

Klimaatverandering heeft grote impact op het rendement van beleggers. Nieuw onderzoek van Mercer over de impact van klimaatveranderingen op beleggingen, dwingt beleggers om de samenstelling en risico’s van hun portefeuilles te herzien. Het onderzoek laat zien dat beleggers dit risico het beste kunnen managen door klimaatverandering in hun risicomodellen te laten meewegen. Voor de meesten vereist dat een behoorlijke gedragsverandering.

Het onderzoeksrapport, “Investing in a time of climate change” beschrijft acties voor beleggers om het neerwaartse risico van klimaatverandering te managen en met welke beleggingscategorieën hiervan geprofiteerd kan worden. Het is het resultaat van een onderzoeksproject dat in september 2014 van start ging en dat vandaag in Londen wordt gepresenteerd in de aanloop naar een nieuw wereldwijd klimaatakkoord in Parijs aan het eind van het jaar.

Scenario-analyse

De beleggingsmodellen in het rapport van Mercer schatten de potentiële impact van klimaatverandering op het rendement van portefeuilles, beleggingscategorieën en sectoren tussen 2015 en 2050, gebaseerd op vier klimaatscenario’s en vier klimaatrisicofactoren. De vier scenario’s gaan uit van een temperatuurstijging van twee graden, drie graden of twee varianten met vier graden Celsius ten opzichte van de tijd voor de industriële revolutie.

De voornaamste bevindingen zijn:

  • Klimaatverandering biedt zowel kansen als risico’s voor beleggers

    Door de verwachting dat klimaatverandering gevolgen heeft voor het rendement, is het essentieel dat beleggers actie ondernemen om de risico’s te begrijpen en te minimaliseren, en waarde te maximaliseren op beleggingscategorie-, sector- en portefeuilleniveau.

  • De grootste risico’s liggen op sectorniveau

    Op sector niveau kunnen de rendementsverschillen het grootst zijn. Afhankelijk van het scenario kan het jaarlijks rendement in de fossiele brandstoffensector de komende 35 jaar bijvoorbeeld tussen 18% en 74% dalen, en de komende tien jaar tussen 26% en de 138%. Eerder onderzoek gepubliceerd in Trouw (1 juni 2015) wees reeds uit dat Nederlandse pensioenfondsen onder steeds toenemende druk staan om investeringen in fossiele brandstoffen te herzien. Beleggers moeten dan ook actie gaan ondernemen.

    De duurzame energiesector kan een gemiddelde jaarlijkse rendementsgroei verwachten van 6% tot 54% over een spanne van 35 jaar of tussen de 4% en de 97% over een periode van tien jaar.

  • Gevolgen voor beleggingscategorieën zullen substantieel zijn, maar verschillen aanzienlijk per klimaatsveranderingsscenario

    Groeibeleggingen zoals aandelen zijn gevoeliger voor klimaatveranderingsscenario’s dan defensieve beleggingen zoals obligaties. Het tweegradenscenario kan resulteren in een positief rendement van aandelen in opkomende markten, infrastructuur, vastgoed, hout en agricultuur. In een viergradenscenario kunnen dezelfde beleggingscategorieën een negatief rendement te verwerken krijgen.

  • Het tweegradenscenario heeft geen negatieve gevolgen op het rendement voor beleggers met een langetermijndiversificatie tot 2050. Daarna hebben deze beleggers naar verwachting hun rendement beter beschermd.

    Lastig te kwantificeren

    Jane Ambachtsheer, directeur van Mercer Responsible Investments Global: “Het is ontzettend moeilijk om de gevolgen van iets complex als klimaatverandering voor beleggers te kwantificeren. Dat is voor markten ook precies het probleem: veranderingen in de omgeving – zeker langzame veranderingen over een lange periode – worden vaak niet ingeprijsd tot het bijna zo ver is. In het rapport geven we zo goed mogelijk antwoord op de vragen ‘wat’, ‘wat zou het’ en ‘wat nu’. Daarmee hebben beleggers in ieder geval de middelen in handen om hun portefeuille aan een grondige analyse te onderwerpen en deze te versterken voor onzekerheid.

    "Het rapport kan dienen als een handleiding om een concreet actieplan op te stellen. Of het gaat om het stellen van portfolio decarbonisatie doelen, investeren in oplossingen voor de gestelde risico’s en kansen, of het verhogen van betrokkenheid van managers en bedrijven , ons rapport laat beleggers zien hoe zij actie kunnen ondernemen. Tevens is het samenwerken met beleidsmakers van cruciaal belang, en stelt beleggers in staat te groeien in hun rol als ‘future makers’”, aldus Ambachtsheer. Welke concrete acties genomen kunnen worden staat verder uitgelegd in het onderzoek “Investing in a time of climate change”.

    Over het rapport

    Op basis van de resultaten biedt het rapport investeerders handvatten om risico’s af te dekken en kansen te herkennen. Het rapport is gestoeld op resultaten uit een onderzoeksproject uit September 2014 en werd 4 juni 2015 in London gepresenteerd, op tijd voor de onderhandeling over de nieuwe globale klimaatdoelstellingen eind 2015 in Parijs.

    Om het rapport tot stand te brengen, werkte Mercer samen met 16 beleggingspartners, die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor $1,5 triljoen. Het project werd ontwikkeld in samenwerking met de IFC, de private tak van de World Bank Group, het Duitse Federale Ministerie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling en het Britse Departement voor Internationale Ontwikkeling (DFID). Het onderzoek werd ook ondersteund door zusterbedrijven van Mercer: NERA Economic Consulting, GUY Carpenter en input van dertien adviesgroepsleden.