Meer buitenlandse beleggers kopen NL smallcaps aldus Add Value

Buitenlandse beleggers gaan in versneld tempo door met het opbouwen van belangen in Nederlandse kleine en middelgrote beursfondsen. Vanmorgen meldde de AFM dat zowel UBS , Norges Bank als LSV Asset Management de afgelopen week belangen hebben opgebouwd van meer dan 3% in de Nederlandse fondsen BE Semiconductor , ASM International en TenCate. De nieuwe meldingen komen bovenop een al maandenlang gaande accumulatie van 3%- en 5%-belangen in Nederlandse small- en midcapaandelen door buitenlandse institutionele beleggers.

Addvaluefondsmrsmallcap
Hilco Wiersma en Willem Burgers

Buitenlanders kopen

In de afgelopen drie weken meldden MFS, JP Morgan, Blackrock hun belang in ASM International , Besi, Delta Lloyd vergroot te hebben. Volgens Hilco Wiersma, specialist Nederlandse small en midcaps, lijken buitenlandse beleggers de aantrekkelijkheid van Nederlandse aandelen beter door te hebben dan de Nederlandse pensioenfondsen en verzekeraars. Wiersma: ”We zien keer op keer dat buitenlandse institutionele beleggers Nederlandse beursgenoteerde technologiebedrijven groot inkopen. Ik denk dat 75% tot 80% van de Nederlandse small- en midcapmarkt inmiddels in buitenlandse handen is. Waarom kijken de Nederlandse instituten over de grens, terwijl om de hoek uitstekende bedrijven tegen aantrekkelijke waarderingen te vinden zijn?”

NL koers/winst-verhoudingen en dividenden aantrekkelijk

Volgens Wiersma vormt de koerswinstverhouding en de vooruitzichten van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven in het midden- en kleine segment een prima beleggingsargument: ”Het dividendrendement is in historisch perspectief hoog mede door de gestegen bedrijfswinsten en de verhoging van de pay-outratio’s. Door de goede eerstekwartaalcijfers en de algemene marktterugval sinds medio april is de relatieve onderwaardering van Nederlandse small- en midcaps alleen maar groter geworden. Zowel ten opzichte van de largecaps als ten opzichte van de Europese en Amerikaanse small en midcaps. De discount van de markt ligt nu tussen 25% en 45%

Meer buitenlandse beleggers

De afgelopen maanden heeft Wiersma, die samen met Willem Burgers beheerder is van het in small en midcaps gespecialiseerde Add Value Fund, al vaker gewezen op het opstomen van buitenlandse beleggers als strategische aandeelhouders bij Nederlandse small- en midcapbedrijven. In april meldde Wiersma dat buitenlandse topbeleggers die een actief beleggingsbeleid voeren, zoals Fidelity en Norges Bank Investment Management, in tientallen Nederlandse small en midcap beursfondsen belangen hadden opgebouwd en dat ze bezig waren die belangen steeds verder uit te breiden.

Wiersma noemt het opvallend dat het Amerikaanse LSV Asset Management voor het eerst een belang heeft gemeld in een Nederlands beursfonds (in Besi). Deze vermogensbeheerder uit Chicago heeft 90 miljard dollar van institutionele beleggers onder beheer en is gespecialiseerd in het opsporen van ondergewaardeerde aandelen die een hogere intrinsieke waarde kennen dan de beurswaardering.