Rondje updates AddValue langs NL markt (o.a. BE Semi, ASMI en Lucas Bols)

Add Value Fund fondsbeheerders Willem Burgers en Hilco Wiersma vernamen belangrijk nieuws op de jaarvergadering van Brunel International. Daarnaast houden zij rekening met een aandeleninkoopprogramma bij Besi en ASM International en berekenen zij het dividendrendement van het aandeel Lucas Bols. Dit en meer in deze korte update langs de Nederlandse velden door het Add Value Fund, waarin Burgers en Wiersma uitgebreid ingaan op nieuwe ontwikkelingen rond een aantal Nederlandse small en midcapaandelen in de Add Value Fund portefeuille.

Willemburgers
Willem Burgers

BE Semiconductor Industries was in april een sterke underperformer. Dit was het gevolg van winstnemingen na een uitzonderlijk sterke performance in de voorgaande periode. De toeleverancier aan de halfgeleiderindustrie presenteerde prima resultaten. Als de koers verder terugvalt sluiten Burgers en Wiersma niet uit dat Besi met een aandeleninkoopprogramma komt.

ASM International heeft inmiddels 60% van het lopende aandeleninkoopprogramma afgerond. Gezien de ruime kaspositie van de toeleverancier aan de halfgeleiderindustrie wordt rekening gehouden met de aankondiging van een nieuw inkoopprogramma.

De fondsbeheerders waren aanwezig bij de jaarvergadering van Brunel International. Belangrijk nieuws ter vergadering bleek de aanpassing van het dividendbeleid, waarbij de bandbreedte van de pay-out ratio werd verhoogd van 30 tot 60% naar 30 tot 100%. Een pay-out van 100% achten de fondsbeheerders niet onmogelijk.

Wilcoriersma
Hilco Wiersma

Lucas Bols realiseerde een omzet van € 77,7 miljoen, een lichte daling ten opzichte van € 78,7 miljoen in het boekjaar 2013/2014. Omdat de resultaten over het boekjaar 2014/2015 nog zeer vertekend zijn door de zwaar gefinancierde balans en de kosten van de beursgang, kijken Wiersma en Burgers bij de beoordeling van de waardering van het aandeel naar de conservatieve prognose voor het boekjaar 2015/2016. Uitgaande van een omzet van circa € 83 miljoen en een nettowinst van circa € 17 miljoen is een winst per aandeel van circa € 1,35 mogelijk. Bij een pay-out ratio van 50% past een dividend van € 0,68 per aandeel, hetgeen bij de huidige beurskoers van € 18,50 leidt tot een dividendrendement van 3,7%.

Hunter Douglas presteerde afgelopen maand bovengemiddeld in de portefeuille. Dit was het gevolg van goede cijfers over Q4 2014 en een gunstig perspectief voor 2015. Dit fonds is de grootste holding in portefeuille.

Neways presenteerde een hogere omzet en winst over het eerste kwartaal. Dit was mede te danken aan het consolidatie-effect van het overgenomen BuS Group. De prognose van een winst per aandeel 2015 van EUR 0,90 kan nog wel eens te conservatief blijken te zijn, nu de tekenen van herstel in de voor Neways belangrijke halfgeleidersector zich manifesteren en de winstbijdrage van BuS voor een geheel jaar zal meetellen. Echter, de EMS-markt staat bekend om zijn grilligheid, zodat Burgers en Wiersma voorlopig blijven bij hun voorzichtige aannames.

Koninklijke TenCate realiseerde een omzetstijging van 20%, waarvan 9% autonoom. Voor heel 2015 handhaaft TenCate een autonome omzetgroeiprognose van +4%, wat betekent dat er in de rest van het jaar een groeivertraging optreedt.

Op de positie in Acomo werd deels winst genomen. Opnieuw kon Amsterdam Commodities terugblikken op een succesvol jaar. Burgers en Wiersma houden rekening met een licht hoger resultaat in 2015, afgezien van de invloed van een eventuele acquisitie. Acomo heeft wel last van de hoge dollarkoers.

Na de sterke rally van het eerste kwartaal van 2015 is een fase van winstnemingen ingeluid. Burgers en Wiersma zijn tevreden over de ontwikkeling bij de deelnemingen die zich vertaalt in een goede gang van zaken in Q1 2015. Daarmee is een solide basis gelegd voor een voorspoedige omzet- en winstgroei in geheel 2015. Onder voorbehoud van externe excessen op geopolitiek en/of valutair gebied voorzien wij een voorspoedige ontwikkeling van de resultaten in de komende kwartalen.

Op basis van onze actuele taxaties met betrekking tot 2015 noteert de portefeuille thans een gewogen koers/winstverhouding van 15 maal en een bruto dividendrendement van 3,8%.