AFM waarschuwt voor 5 nieuwe boiler rooms

Consumenten moeten oppassen voor vijf nieuwe boiler rooms. De Autoriteit Financiële Markten ( AFM ) heeft in het eerste kwartaal van dit jaar deze vijf frauduleuze partijen op haar waarschuwingslijsten opgenomen. Beleggers moeten niet ingaan op het aanbod van boiler rooms.

Een boiler room is een verzamelnaam voor personen en organisaties die met behulp van gehaaide verkopers naar potentiële beleggers bellen om ze over te halen te investeren in waardeloze of nepaandelen. Beleggers worden onder grote druk gezet om geld naar het buitenland over te maken. Boiler rooms gebruiken vaak betrouwbaar ogende websites. Soms gebruiken ze namen die lijken op die van een bekende financiële organisatie.

Om consumenten te wijzen op specifieke boiler rooms gebruikt de AFM waarschuwingslijsten. Een onderzoek van de toezichthouder zelf kan leiden tot zo’n waarschuwing. Ook neemt de AFM waarschuwingen over van buitenlandse toezichthouders. In het eerste kwartaal van 2015 is er gewaarschuwd voor de volgende partijen:

  • Peritus Capital. Deze onderneming zei te opereren vanuit Canada.
  • Dumont Private Equity. Boiler room die beweert te beleggen in hoogwaardige ondernemingen
  • Balmoral International Group. De toezichthouder uit Luxemburg heeft voor deze partij gewaarschuwd, omdat ze niet over de verplichte vergunning beschikt.
  • CEA Finance. De toezichthouder uit Belgïe heeft voor deze boiler room gewaarschuwd, omdat ze niet over de verplichte vergunning beschikt.
  • Reef Capital Advisors. Deze boiler room doet zich voor als een vermogensbeheerder uit Hongkong.