Actieve beleggers wederom en masse verslagen

Ook in 2014 wist het gros van de actieve beleggers wederom haar benchmark niet te verslaan. Onderzoek van S&P Dow Jones Indices laat zien dat in 2014 vooral de Europese aandelenfondsen praktisch niet in staat waren om hun benchmarks te verslaan. Normaliter zagen we op de kortere termijn een wat gunstiger beeld van de actieve aandelenmanagers maar over 2014 is het een waar slagveld geworden.

Danielung
Danel Ung

Daniel Ung van S&P Dow Jones Indices stelt dat de Europese fondsmanagers de impact van QE volledig onderschat hebben. De kapitaalsstromen door QE gingen vooral naar de large cap indices die daardoor over de volle breedte stegen. De enorme underperformance van de actieve fondsen ziet Ung echter ook buiten Europa. Ook in de emering markets, de VS en diverse andere landen deden de actieve fondsen het een stuk slechter dan hun benchmarks.

Actieve fondsen Europa en VK versus 1, 3 en 5 jaars benchmarks

Actiefbeleggen

De bovenstaande tabel laat zien dat de verschillen tussen de kortere termijn (1 jaar) en de langere termijn (5 jaar) nu zeer klein zijn. Binnen de Eurozone zien we dat er bijna geen onderscheid is qua underperformances. Binnen de meeste fondsgroepen doet tussen de 74 en de 93% het slechter dan hun benchmarks.

In het Verenigd Koninkrijk zien we dat de verschillen groter zijn geworden. Hier zijn er op de korte termijn nog steeds fondsklasses die op de kortere termijn wat meer outperformende fondsen hebben. Maar op de langere termijn zien we dat ook deze fondsklasses het op den duur weer afleggen tegen de benchmarks.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
redactie@analist.nl

Copyright Analist.nl B.V..
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.