Scepsis over euro

Ook 24 uur nadat voorzitter Mario Draghi had aangekondigd dat de Europese Centrale Bank de volgende jaren meer dan 1.100 miljard euro zou spenderen aan het opkopen van staatsobligaties, in de hoop dat een deel van dit geld uiteindelijk in de ‘reële economie’ terecht zou komen, bleef de euro in waarde dalen. De munt noteert al 7,5% lager dan bij de jaarwisseling.

Verschillende investeerders zien de eenheidsmunt straks opnieuw pariteit behalen met de Amerikaanse dollar, een niveau dat de euro niet meer kende sinds hij in 2002 voor het eerst meer waard werd dan de dollar.

‘Een paar maanden geleden voorzag ik zo’n scenario ergens in de komende jaren; nu denk ik dat het reeds eind dit jaar mogelijk is,’ zegt Thomas Kressin, die de divise Europese wisslemarkten leidt bij het hefboomfonds Pimco.

Ook andere banken stellen hun verwachtingen voor de euro bij:

  • Morgan Stanley ziet de euro 2015 eindigen om en bij de 1,05 dollar, tegen 1,12 bij een eerdere voorspelling.
  • Bank of America Merrill Lynch stelde zijn verwachting voor de euro bij naar 1,10 dollar tegen 1,20 eerder.
  • HSBC verlaagde zijn voorspelling naar 1,09 dollar voor een euro tegen 1,15 dollar eerder vorig jaar.

    Zowel de forse en versnelde daling van de dollar als de implosie van de olieprijs hebben de ongerustheid bij investeerders inzake de risicco’s waarmee de globale economie wordt geconfronterd doen toenemen en benadrukken Wall Streets onvermogen om grote schommelingen te voorspellen, schrijft de Wall Street Journal.

    Dat de ECB de markt nu met een tsunami van euros wil overspoelen en dat bank nu rente aanrekent aan wie zijn geld overnacht bij de bank wil stallen, maakt dat de euro steeds verder in waarde zal blijven dalen tegenover de dollar. Deze combinatie maakt dat de euro ‘de hete aardappel is die iedereen zo snel mogelijk kwijt wil,’ aldus nog Pimco’s Kressin. Een mening die door andere investeerders wordt bevestigd. Die zien de euro sneller in waarde dalen tegenover de dollar dan de yen, omdat er meer factoren tegen de eenheidsmunt spelen.

    Conclusie: de euro zou in 2015 wel eens de grote overwinnaar van de valuta-oorlogen kunnen worden, omdat Europese goederen goedkoper zouden worden dan degene die in de VS en Japan worden gemaakt.

    Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan klinkt een ander geluid. In Knack waarschuwt Peter Vanden Houte, de Chief euzozone economist bij ING, voor overdreven dollaroptimisme: "De grote meerderheid van de speculanten is vandaag short in euro. Ze gokken op een verdere waardedaling van de euro. Met zo veel speculanten in shortposities kan de markt gemakkelijk omslaan. Het minste goede nieuws _ betere groeicijfers voor de eurozone bijvoorbeeld, of een schuldverlichting voor Griekenland - kan een golf van paniekaankopen in gang zetten, die de eurokoers hoger doet schieten. Wie vandaag gokt op een stijging van de dollar tegenover de euro, moet goed nadenken. Speculatie met munten is al zo vaak geëindigd in tranen."

    Ook Marc Fiorentino van MonFinancier.com zou niet verbaasd zijn mocht het negatieve eurosentiment alsnog omslaan:

    'Op basis van de actuele gegevens moet de euro nog verder omlaag en dat zal misschien gebeuren. Behalve indien de Amerikaanse beurzen beginnen te dalen. Dan zal iedereen met de wind meewaaien. Zoals dat onder opportunisten altijd het geval is.'

    Bron: Express.be