Matig enthousiasme voor 2019 in enquête Van Zeijl

Cornevanzeijl
Corné van Zeijl

De experts in de ACTIAM enquête waren voor 2018 uitermate bescheiden met hun AEX verwachtingen. Men ging uit van een stijging van slechts 2,5%. Dat was daarmee een van de laagste verwachtingen sinds deze enquête van start is gegaan in 1994. Maar die bescheidenheid was nog niet bescheiden genoeg. De AEX is op 487,88 2018 uitgegaan. Dat betekent een koersverlies van 10,4%. Daarmee heeft Nederland het in Europees perspectief niet eens zo heel slechts gedaan.

Het is de 26e keer dat deze jaar enquête wordt gehouden. In deze 26 jaar is de AEX slechts 6x lager geëindigd. De experts hebben ooit 1x een daling verwacht en dat voor 1999. Men vond toen de waardering wat overmatig, maar dat ging tot in 2000 nog veel verder omhoog.

Er was één expert die dacht dat AEX naar 487 zou gaan. Zijn commentaar een jaar geleden: “De jarenlange bullmarkt in aandelen komt in de 2e helft van 2018 ten einde.” Hij ontvangt zo snel mogelijk bericht.


Aexbeurs2019

2019 verwachting 502

Voor 2019 verwacht men een stijging tot iets boven de 500 punten. 501,95 om precies te zijn. Dat is een verwachte stijging van slechts 2,9%. De mediaan ligt op 517 punten. Ongeveer 1/3 denkt dat de AEX in 2019 lager zal eindigen (vorig jaar was dat 1/5). 25 mensen gaan er van uit dat de AEX boven de 550 komt op oudejaarsdag. Drie profs gaan er zelfs van uit dat de AEX met een 6 zal beginnen. De meeste experts verwachten dat er in 2019 veel politieke onzekerheid (die lijkt me makkelijk), meer bewegelijkheid in de koersen, een continue lage rente, hoewel wellicht een tikje hoger dan nu en minder economische groei zal komen. Veel zal natuurlijk afhangen van hoe Brexit zal verlopen en belangrijker, hoe de handelsbesprekingen tussen de US en China zullen eindigen. Ook denken diverse experts dat de markt wel even uitgeziekt is. Gezien de extreme daling in de waardering van de AEX kan ik me die redenering voorstellen. De koers/winstverhouding van de AEX is het afgelopen jaar gedaald van 16,3 naar 11,7. Dat is een vrij extreme afwaardering.

Aandelen toch favoriet

Qua beleggingscategorie gaat de overgrote meerderheid er van uit dat je toch in aandelen moet beleggen. Maar liefst 65% denkt dat aandelen het meest zullen opleveren. Cash is tweede. Er waren maar twee experts die voor de optie obligaties zijn gegaan.

Aandelenfavoriet

Goede aandelenkeuzes voor 2018

De keuzes over 2018 hebben het relatief goed gedaan. De top aandelen zijn met 9,6% gedaald. Dat is iets beter dan de AEX. Maar de flopaandelen waren ook echt flopaandelen. Deze zijn gemiddeld 17,8% in waarde gedaald. Er zaten bij de floppers maar liefst drie aandelen bij die meer dan 30% van hun waarde verloren.

Aexaandelen

De beste keuze was geweest: Ahold long +20%, ING short -39%. Deze combinatie had één persoon, maar dan precies andersom. De winnaar van 2018 had Wolters Kluwer long +19% en Unibail short -36%. Nummer 2 had Vopak long +9% en ArcelorMital short -33%.

Voor 2019 zijn de toppers:

Galapagos en ASML strijden om de eer van het meest populaire aandeel van 2019. Beide aandelen hebben het afgelopen jaar ook al redelijk gedaan. Galapagos is 2% gestegen in een rode beurs en het verlies op een aandeel ASML was slechts 5% gedaald. Galapagos stond vorig jaar ook al op nummer 1. De lijst wordt vervolmaakt met KPN, ING en AEGON. Deze laatste twee aandelen haalden vorig jaar ook de toppers lijst.

Galapagosaandeel

En van Altice kunt u maar beter afblijven. Maar liefst 27 deelnemers denken dat dit het slechtste aandeel van 2019 gaat worden. 6 denken er overigens van, dat het best nog wel een positief kan verrassen. De lijst wordt vervolmaakt met ArcelorMittal, RELX en Gemalto. Dit laatste aandeel wordt vooral door pessimisten gekozen. Er mag overigens van uit worden gegaan dat zowel Altice als Gemalto eind van het jaar niet meer in de AEX index zitten.

Alticeaandeel

ASML favoriet voor januari

Voor de januari zijn overigens dit de volgende keuzes. De keuzes van afgelopen maand deden het niet zo goed. De floppers stegen per saldo met 8,7% terwijl de floppers met 7,6% naar beneden gingen.

Aexaandelen2019

Januari belooft een goede maand te worden

Voor januari is men aardig optimistisch. Maar liefst een dikke 60% verwacht een mooie stijging in januari.

Aexbeurs

Ook voor het komende halfjaar is het optimisme eindelijk weer een beetje terug.

Aexdamrak

Overigens druppelen er nog steeds antwoorden binnen. Dus u kunt dit het beste zien als de flash versie enquête. Deze uitslagen zijn gebaseerd op 90 antwoorden.