Sectoren gaan op de schop: telecom passé en communicatie in de lift

Voor het eerst in ruim 10 jaar komen er bij de sectorindeling van SPDR en MSCI grote veranderingen aan. Normaliter zijn er ieder jaar wel kleine veranderingen in de toewijzing van de bedrijven aan hun sectoren maar deze maand op 24 september staat er bijna een aardverschuiving te wachten. De telecomsector zal verdwijnen als hoofdsector en wordt vervangen door de sector communicatie. Dit is een hele brede sector die niet alleen bestaat uit de ‘oude’ telecombedrijven maar ook bestaat uit diverse giganten zoals Facebook en Alphabet die eerder aan de technologiesector werden toegewezen.

Sectorbèta’s omhoog

De focus op sectoren is de laatste jaren steeds dominanter geworden. Aandelen hebben minder afhankelijkheid ten opzichte van hun thuislanden en steeds meer met de sector waar ze in opereren. Rebecca Chesworth, hoofd aandelen & sectorstrategie bij State Street , stelt dat de bèta’s binnen sectoren vooral de laatste jaren gestegen zijn. Alleen in 2012 daalden de sectorbèta’s door het rumoer rondom de Griekse schuldencrisis. Tim Edwards, managing director Index Investment Strategy voegt er aan toe dat sinds de komst van de euro vooral Europese beleggers steeds meer sectorgericht zijn gaan beleggen in plaats van op landen gericht.

Hoogste correlatie bij telecom- en nutsbedrijven

Sectorbetas

We zien dat vooral bij de nuts- en telecombedrijven er veel samenhang is qua rendementen. Dit komt mede door de vrij hoge concentratie van grote bedrijven in relatief kleine sectoren. Zo domineren AT&T en Verizon Communications de Amerikaanse telecom gigantisch. ”Dito geldt ook voor Amazon , dat nu geen consumentenbedrijf meer is maar een communicatiebedrijf. Amazon ’s marktdeel in de consumentensector is nu extreem en eigenlijk ongezond” aldus Chesworth. Mede hier om hanteert State Street limieten op posities in de ETF 's op deze sectoren.

Grote veranderingen sectoren; tech daalt

Sectoren2018

Het linkergedeelte toont de huidige situatie. U ziet dat de techsector nu nog 26 procent van het spectrum beslaat. Dit wordt op 24 september verlaagd naar 20,5 procent. Dit komt dus mede door de uitstroom diverse grote techgiganten naar de nieuwe communicatiesector. Deze communicatiesector gaat van een relatief lage 1,8 procent nu naar ruim 10,4 procent.

Communicatiesector vooral entertainment

De nieuwe communicatiesector gaat vooral bedrijven uit de mediahoek bevatten. Bekende namen zijn o.a. Walt Disney , Electronic Arts Twitter, CenturyLink, Alphabet en AT&T .