Kijk niet alleen naar hoge rendementen

Van de valuestrategieën is die van Joseph Piotroski nog steeds met afstand de beste strategie in de VS. Dit blijkt uit onderzoek van onze collega’s van AAII. geroemd. Het lijkt o zo verleidelijk om vooral te beleggen conform de hoogst renderende strategieën maar dit is zeker niet aan te raden. We kijken in deze bijdrage naar de voor- en nadelen van het volgen van ‘goede’ strategieën.

Wat een strategie goed maakt is eigenlijk niet te beantwoorden. In onze ogen zijn er 3 criteria:

  • Hoog rendement
  • Laag risico
  • Consistent

    U ziet het al, doorgaans gaat een hoog rendement ook gepaard met een hoog risico. In het casino heeft ook een kans op een hoop rendement maar het risico dat u het niet haalt is ook heel erg groot. Zo geldt het min of meer ook voor de aandelenbeurzen. Verder is er vrijwel geen consistentie in aandelenstrategieën te ontdekken. Kunnen we dan helemaal niet beleggen als er geen touw aan vast te knopen is? Zeker wel, wij raden beleggers net als bij losse aandelen, altijd aan te spreiden over diverse strategieën. U kunt het als het ware zien door als u moet kiezen welke voetbalploeg dit jaar de Champions League zou winnen. Wij zouden dan aanraden niet om 1 club te kiezen maar zeker een stuk of 10.

    Wanneer u bijvoorbeeld uw belegbaar vermogen had verspreid over de onderstaande aandelen strategieën dan leverde u dat ruim 11 procent per jaar op. U heeft dan minder extreme rendementen omhoog maar ook niet omlaag.

    Jaarlijks rendementen valuestrategieën VS 1998-2018

    Rendementenaandelen

    Het F-score model van Piotroski is een zeer omvangrijke filter die ook door Sven Sterckx al meerdere malen werd geroemd wint in het Amerikaanse valuesegment met afstand de eerste prijs. De voornaamste eis van het model is een lage koers versus de boekwaarde. De aandelen die hier aan voldoen gaan mee in de volgende filteringen.

    Ook bij nummer 1 Piotroski harde klappen

    Door de enorm strenge criteria die dit model hanteert belegt het model meestal maar in een handjevol aandelen of soms helemaal niet (als er geen aandelen aan die criteria voldoen). Momenteel zitten er maar 4 aandelen in deze screener (Nexa Resources, Range Resources , Jefferies Financial en Pacific Gas & Electric company). Dit is dus veel te riskant om volledig in maar 4 aandelen te beleggen. Bovendien klapte deze screener ook in 2008 behoorlijk in elkaar, het model verloor toen ruim 36 procent in dat jaar. Verder klapte het model ook in 2015 hard in elkaar toen het ruim 40 procent aan waarde verloor. Stel dat u net in 2014 was ingestapt en stevig had ingezet op deze screener dan had u in principe een onherstelbare schade gehad.

    Uitschieters middelen uit

    Rendementenaexaandelen

    U ziet hier de meest negatieve en positieve rendementen in een jaar van de Amerikaanse valuescreeners. We zien dat de meest negatieve rendementen min of meer gelijk zijn aan de meest positieve rendementen. Het is dus zeker te verwachten dat aandelenscreeners met hoge rendementen ook dito negatieve rendementen kunnen opleveren. Verder zien we dat bij de wat meer defensievere strategieën zoals die van de Cash Rich Firms en de Dogs of the Dow dat de uitschieters zowel omhoog als omlaag een stuk minder zijn.

    De boodschap die we u mee willen geven is om absoluut niet puur naar de rendementen te kijken want dit kan ook heel makkelijk door toevalstreffers veroorzaakt worden. In onze ogen is een mix van de beste strategieën zeker aan te raden want zodoende heeft u uw kansen verspreid over diverse kansrijke mandjes met kansrijke aandelen.