Verkopen van volatiliteit blijft lonen

Na jaren van stabiliteit keerde de volatiliteit in februari 2018 terug op de markten. Hierdoor moesten beleggers met shortposities op volatiliteit forse verliezen verwerken. Veel beleggers trokken daarop de doelmatigheid van zo’n strategie in twijfel. NN Investment Partners (NN IP) laat echter zien dat het systematisch verkopen van volatiliteit aantrekkelijk is, zowel in periodes van hoge als periodes van lage volatiliteit. In beide scenario’s zijn op de lange termijn de verwachte opbrengsten namelijk groter dan de verliezen.

De betere economische omstandigheden en een accommoderend beleid maakten het afgelopen jaar tot het minst volatiele jaar in decennia. De combinatie van een daling van de ‘angstindex’ VIX naar een historisch dieptepunt en een positieve volatiliteitsrisicopremie (het positieve verschil tussen de impliciete volatiliteit die is ingeprijsd in opties en de gerealiseerde volatiliteit, VRP), maakt het verkopen van volatiliteit een bijzonder lonende strategie. Echter in 2018 keerde de volatiliteit hard terug. Op 5 februari zorgden hogere inflatieverwachtingen en het schrikbeeld van nog meer renteverhogingen door de Federal Reserve voor de grootste beweging van de VIX ooit. Dit betekende het einde van XIV (een beursgenoteerd fonds dat short volatiliteit ging en werd gesloten na een enorme koersval) terwijl een vergelijkbare ETF (SVXY) bijna 90% van zijn waarde verloor.

NN IP verwacht echter dat er een positieve VRP blijft bestaan en dat het systematisch verkopen van impliciete volatiliteit (de volatiliteit die is ingeprijsd in opties) dus aantrekkelijke rendementen blijft opleveren. Reden hiervoor is dat kopers van de impliciete volatiliteit bereid blijven om een premie te betalen omdat ze daarmee risico’s van hun balans kunnen halen. Het kopen van volatiliteit is in die zin vergelijkbaar met het kopen van een verzekering: ondanks dat dit naar verwachting een verlies genereert sluiten mensen toch een verzekering af om voor hen ongewenste risico’s af te dekken.