BlackRock: Wereldwijde instroom ETF’s stagneert

Voor de vijfde maand op rij neemt de instroom in wereldwijde aandelen- en obligatie-ETF’s af, blijkt uit het maandelijkse ETF-rapport voor vermogensbeheerder BlackRock. In februari stroomde er $ 8,5 miljard aan nieuw kapitaal naar aandelen-ETF’s (in januari was dat nog $ 33,3 miljard); de instroom naar obligatie-ETF’s halveerde van $ 28,6 miljard naar $ 12,8 miljard.

Voor het eerst in vijf jaar stroomde er twee maanden op rij geld uit Amerikaanse aandelen-ETF’s ($ 5,5 miljard). Dat geld ging voornamelijk naar Europese aandelen-ETF’s: met een instroom van $ 6,3 miljard was de sector afgelopen maand hoofdleverancier.

Binnen obligatie-ETF’s stroomde er vooral geld uit investment grade ($ 1,6 miljard) en high yield ($ 6,7 miljard). Ook in schuldpapier uit opkomende markten werd met een uitstroom van $ 1,5 miljard minder belegd.

Beleggers staken hun nieuwe kapitaal het liefst in financials. De sector zag voor het eerst sinds oktober een instroom ($ 1,4 miljard). Ook in industrials ($ 0,5 miljard) en technologie ($ 0,8 miljard) werd meer belegd, terwijl energie-ETF’s (- $ 1,8 miljard) en de zorgsector (- $ 1,4 miljard) juist een uitstroom zagen.