ING-beleggersbarometer: vertrouwen Belgische beleggers op historisch dieptepunt

De helft van de Belgische beleggers zegt dat hij volgend jaar minder geld zal hebben om te beleggen

De ING-beleggersbarometer zakt in oktober naar het laagste niveau sinds de start van de enquête in 2004. Nederlandstaligen blijken een stuk pessimistischer over hun portefeuille en de conjunctuur dan Franstaligen. De langetermijnverwachtingen voor de beurs branden op een heel laag pitje, en dat vertaalt zich in een lage risicobereidheid. Vier op de tien beleggers verwacht dat de spaarrente in de komende twaalf maanden zal stijgen.

Sentiment aandelen

De ING-beleggersbarometer zakt in oktober naar het laagste peil sinds de start van de enquête in 2004. Met amper 57 punten noteert de barometer nu ver onder zijn neutrale niveau van 100 punten, wat wijst op een groot pessimisme bij Belgische beleggers, een situatie die al sinds februari aanhoudt. Daarmee staat het beleggersvertrouwen nu zelfs lager dan tijdens de bankencrisis, de eurocrisis of de pandemie. Meer dan de helft van de beleggers zegt dat de financiële toestand van zijn gezin de voorbije drie maanden is verslechterd. Niet onbegrijpelijk gezien liefst 61% beweert dat het rendement op zijn portefeuille is gedaald. Interessant detail is dat bij de Nederlandstaligen 71% gewag maakt van een negatieve portefeuille-evolutie, terwijl dat bij de Franstaligen om 46% gaat.

Meer dan de helft van de beleggers ziet werkloosheid in komende zes maanden stijgen

Liefst 76% van de beleggers zag de conjunctuur de afgelopen drie maanden verslechteren. En voor de komende drie maanden zijn de verwachtingen ook niet hooggespannen: 65% gaat uit van een verdere versombering van het economische klimaat, terwijl amper 12% ​ betere tijden in aantocht ziet. Opmerkelijk is ook hier het grote verschil in de inschatting van de economische toestand tussen Nederlandstaligen en Franstaligen. Bij de Nederlandstaligen ziet 82% de conjunctuur verslechteren, bij de Franstaligen 67%.

Liefst 56% van de bevraagden verwacht dat de werkloosheid de komende zes maanden zal toenemen. Slechts 9% verwacht een daling. Verrassend is dan weer dat de Franstaligen zich hier met 61% die een stijging van de werkloosheid vrezen pessimistischer tonen dan de Nederlandstaligen (53%).

61% verwacht dat de beurs in komende maanden verder zal zakken

Qua beursverwachtigen blijft het huilen met de pet op: liefst 61% ziet de beurs de komende drie maanden verder zakken. Amper 14% gelooft in een stijging. Het geloof in de beurs heeft een flinke knauw gekregen. Zo denkt 64% van de beleggers dat wie nu voor een periode van 10 jaar in aandelen zou beleggen, een jaarlijks rendement van minder dan 5% zal realiseren. Het valt wel op dat bij de meer actieve beleggers (meer dan 10 transacties per jaar) het om 56% gaat die zo'n lage rendementen verwachten, terwijl bij de minst actieve beleggers 71% deze mening is toegedaan. Geen wonder dat slechts 21% het een goed moment vindt om in meer risicovolle sectoren te beleggen. Maar ook voor de minder risicovolle sectoren meent amper 23% dat het nu een instapmoment is. Ondanks de gestegen langetermijnrente kunnen ook obligaties maar 19% van de Belgische beleggers bekoren.

43% van de respondenten verwacht hogere spaarrente in de komende twaalf maanden

De helft van de beleggers laat verstaan dat hij in 2023 in elk geval minder geld zal hebben om te beleggen dan in 2022. Dat er intussen nog altijd veel geld op spaarboekjes geparkeerd staat, is geen geheim. Nu de Europese Centrale Bank een einde heeft gemaakt aan de negatieve rentevoeten en een cyclus van renteverhogingen heeft ingezet, verwacht 43% van de beleggers dat de spaarrente in de komende twaalf maanden zal stijgen.