Amundi: Meer marktvolatiliteit na Italiaanse verkiezingsuitslag

De verkiezingsuitkomst zal de het economische herstel in Italië niet in de wielen rijden. Intussen kunnen de financiële markten wél reageren op de onzekerheid over een nieuwe coalitie en het beleid dat deze zal gaan voeren. Dat stellen de specialisten van Amundi, Europa’s grootste vermogensbeheerder.

Een van de risico’s is dat een nieuwe regering het minder nauw zal nemen met de begrotingsdiscipline, stelt senior econoom Andrea Brasili. Daardoor zal frictie ontstaan met de Europese autoriteiten en andere eurolanden. De winnende partijen in Italië zijn daarnaast zeer kritisch over een verdere versterking van de EU. Daar staat tegenover dat de partijleden van de Duitse SPD zondag hun zegen hebben gegeven aan regeringsdeelname. Brasili: ‘Over de hele linie zien we geen materiële stijging van het politieke risico in Europa, maar Italië zal zijn rol binnen Europa moeten herdefiniëren.’

Diego Franzin, hoofd aandelen bij Amundi: ‘Voor de korte termijn verwachten we enige volatiliteit op de markten, niet alleen in Italië maar ook in Europa – in elk geval totdat de nieuwe regering is gevormd en zijn economische programma en begroting bekendmaakt.’ De omvang van een eventuele correctie is moeilijk te bepalen, aldus Franzin. ‘Hoe dan ook, de Italiaanse markt is de goedkoopste in de eurozone, al is de discount kleiner dan tijdens de schuldencrisis en het grondwettelijk referendum in 2016. Momenteel is de korting 35% op basis van koers/boekwaarde en 15% qua koers/winstverhouding.’ Franzin benadrukt dat de Europese en wereldwijde economie er nu wel veel beter voorstaat dan in 2012 en 2016.

De verkiezingsuitslag zal naar verwachting geen blijvende risico-averse houding onder beleggers inluiden, stelt Matteo Germano, hoofd multi-asset beleggingen bij Amundi, maar eerder een ‘tijdelijke zwakte’ bij meer risicovolle beleggingen. De rente op Italiaanse staatsleningen kan verder oplopen aangezien beleggers voorafgaand aan de verkiezingen op een mildere uitslag hadden gerekend. Ook een tijdelijke verzwakking van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar behoort tot de mogelijkheden.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.