Beleggers stappen uit koper en aluminium ETP’s

Afnemend momentum in wereldwijde productiedata leidden vorige week tot uitstromen uit koper, aluminium en industriële metalen samengestelde mandjes ETP's. De daling van de Chinese PMI voor de productiesector tot het laagste niveau sinds juli 2016 lijkt bezorgdheid te hebben gewekt over de toekomstige vraag naar industriële metalen, in combinatie met zwakkere prodctie PMI-data in de VS, Europa en het Verenigd Koninkrijk.

Daar komt nog bij dat de koperproductie in Chili, de thuisbasis van's werelds grootste kopermijnbouwproducent, in januari vorig jaar met 6,3% is gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. De invoering van handelstarieven door President Trump op de invoer van staal en aluminium heeft geleid tot volatiliteit van industriële metalen, waardoor industriële metalen mandjes en aluminium ETP's voor het eerst in drie weken tijd uitstroom lieten zien. De uitstroom uit goud ETPs steeg voor de vijfde achtereenvolgende week door een sterke Amerikaanse dollar in de nasleep van de optimistische visie ten aanzien van de Amerikaanse economie van Federal Reserve voorzitter Powell en de opwaartse beweging van de rentetarieven .In de eerste negen weken van 2018 was de algemene trend van goud ETP-stromen grotendeels negatief.

Olie ETP’s kregen te maken met uitstroom omdat de olieprijzen als gevolg van hogere voorraadgegevens daalden. Sinds het begin van 2018 is er slechts een week sprake geweest van instroom in crude oil ETPs. Vorige week stonden de olieprijzen onder grote druk door een onverwachte sterke stijging van de olievoorraden in de VS in combinatie met de sterkere Amerikaanse dollar. Daar komt nog bij dat de zwakkere productiegegevens in China, de grootste importeur van olie ter wereld, de risicoaversie onder investeerders hebben vergroot. De daling van de OPEC-productie tot een dieptepunt van de afgelopen tien maanden in februari kon het negatieve sentiment niet compenseren, aangezien deze grotendeels te wijten is aan tijdelijke productietekorten in Venezuela.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.