Wat betekenen Italiaanse verkiezingen voor obligatiebeleggers?

De Italiaanse parlementsverkiezingen van 4 maart zijn een eerste test van het anti-EU sentiment in 2018. De kans dat de uitslag leidt tot een ‘Italexit’ lijkt echter bijzonder klein. Geen van de partijen die een reële kans maken om een regering te vormen wil uit de eurozone stappen. Zelfs voor een eurosceptische regering zou een ‘Italexit’ moeilijk zijn, omdat de grondwet een referendum niet gemakkelijk maakt, en door de enorme economische kosten die het gevolg zouden zijn van een exit.

Wel kunnen de verkiezingen leiden tot meer volatiliteit in de markt van Italiaanse staatsobligaties, de BTP-markt. Deze markt deed het goed in 2017. Toch is ook het risico op grote onrust in deze markt beperkt. De ECB schroeft zijn opkoopprogramma weliswaar terug, maar blijft voorlopig, zolang de inflatie laag blijft, nog wel Italiaanse obligaties kopen. Dit ondersteunt de prijs. Verder heeft Italië op dit moment een overschot op de lopende rekening en exporteert derhalve kapitaal naar de rest van de wereld.

Gezien de verwachte prijsstabiliteit van Italiaanse staatsobligaties blijven wij in dit papier overwogen ten opzichte van de Duitse Bunds. Wel houden we de politieke, economische en beleidsrisico’s nauwlettend in de gaten, in het bijzonder de kans op een versneld afbouwen van het ECB-opkoopprgramma.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.