BNY Mellon: Tijd is rijp voor Japanse smallcaps

Mizukikashima
Miyuki Kashima

Kleinere Japanse beursfondsen worden door de meeste beleggers ten onrechte over het hoofd gezien. Deze smallcaps zijn doorgaans in hogere mate gericht op de binnenlandse markt, en profiteren daardoor ook meer van de groeiende Japanse economie. Dat stelt Miyuki Kashima, hoofd Japanse aandelenbeleggingen van vermogensbeheerder BNY Mellon Investment Management. Ze benadrukt dat de gerealiseerde winstgroei en de goede vooruitzichten nog niet in de koersen zijn verwerkt.

Tot dusver zijn internationale beleggers vooral gericht op de grote, exportgerichte Japanse multinationals die profiteerden van het wereldwijde economische herstel, aldus Kashima. Zij ziet meerdere redenen voor een andere aanpak. ‘Internationale beleggers kijken er vaak overheen, maar Japan heeft een vitale eigen economie en de bedrijven die het daar goed doen kunnen dat vaak zonder afhankelijk te zijn van wat er verder in de wereld gebeurt.’ Kashima benadrukt dat de Japanse banken vergeleken met vooral hun Europese branchegenoten sterke balansen hebben, en dus beter in staat zijn groeiplannen van kleine beursfondsen te financieren.

De geschiedenis leert dat Japanse smallcaps het in een opgaande markt uiteindelijk beter doen dan largecaps. Daar komt bij dat de correlatie met de grote aandelenindices relatief laag is. De keuze is groot: in de Japanse Russel Nomura Small Cap Index zitten 1250 beursfondsen, tegen 350 voor de Large Cap Index . Gedegen eigen onderzoek is wel belangrijk. Kashima: ‘Hoe kleiner het bedrijf, hoe minder informatie er beschikbaar is – en dan ook nog alleen in het Japans en niet in het Engels.’

Wereldwijd zijn beleggers nog steeds onderwogen in Japanse aandelen. Dat geldt ook voor de Japanners zelf, die minder dan 11% van hun financiële bezit in aandelen aanhouden. Geen verrassing gezien de afgelopen twintig jaar, aldus Miyuki Kashima. ‘Maar wij denken dat als de economische situatie zich blijft verbeteren en bedrijven het goed blijven doen, Japanse spaarders meer geïnteresseerd raken in beleggen – hetgeen voor een extra gunstig effect op de aandelenmarkt zorgt.’

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.