ETF Securities: Winstneming leidt tot uitstroom uit Goud ETP’s

Gold ETPs hadden last van winstnemingen door beleggers

De goudprijzen stegen naar USD 1360 per troy ounce en bereikten het hoogste punt in 18 maanden tijd dankzij de hoger dan verwachte inflatiecijfers en de zwakkere detailhandelsverkopen in de VS. De uitstroom uit Platinum ETPs gaat voor de zevende week op rij door. Volgens de European Automobile Manufacturers' Association is het percentage dieselauto's in verhouding tot alle geregistreerde nieuwe auto's met 33% gedaald, terwijl het aantal registraties van nieuwe auto's in de EU met 7,1% op jaarbasis is gestegen. Dit zal waarschijnlijk wegen op platina, dat bekend staat om zijn toepassing in technologieën ter vermindering van de verontreiniging die in dieselvoertuigen worden gebruikt.

Agricultural basket ETPs

ontvingen de grootste instroom sinds lancering. Na een mat resultaat over het afgelopen jaar, met uitzondering van katoen, noteert het merendeel van landbouwgrondstoffen in 2018 hoger dan vorig jaar als gevolg van de slechte weersomstandigheden. De tarweprijzen hebben geprofiteerd van de aanhoudende droogte in belangrijke Amerikaanse teeltgebieden, die de ontwikkeling van de wintertarwe belemmert. Tegelijkertijd hebben de strenge droge omstandigheden in Argentinië de hogere prijzen voor sojabonen en sojameel ondersteund. Inmiddels laat het rapport van USDA's World Agricultural Supply and Demand (WASDE) van februari zien dat de maisvoorraden aan het einde van het jaar zijn gedaald, waardoor de maïsprijzen weer stijgen. Daarnaast draagt de zwakkere Amerikaanse dollar ook bij aan de waarde van de in dollars uitgedrukte export van veel landbouwgrondstoffen.

De instroom in de industrial metal basket ETPs is weer toegnomen na een aantal weken van uitstroom

De aanzienlijke zwakte van de US dollar in combinatie met de hoger dan verwachte inflatiecijfers in de VS heeft geleid tot een opwaartse druk op de metaalprijzen in de industrie, aangezien metalen en grondstoffen worden beschouwd als een bescherming tegen inflatie. Instroom in Nickel ETPs bedroeg USD 21,4 miljoen en stijgt voor de zesde week op rij. Van de industriële metalen leverde nikkel vorige week de beste prestaties met een prijsstijging van 7,3%. De groei van EV-accu's zal naar verwachting een rol spelen in de vraag naar nikkel, die op dit moment slechts 3% van de totale vraag vertegenwoordigt.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.