Was e-commerce een zeepbel?

Door Peter Garnry, Hoofd Aandelenstrategie bij Saxo Bank

E-commerceaandelen zijn het voorbije jaar met 66% gedaald, waarbij ze bijna de volledige koerswinst van de eerste fase van de pandemie verloren hebben. Achteraf bekeken lijkt het erop dat e-commerce in een zeepbel zat, gedreven door een massale verschuiving van de bestedingen van diensten naar goederen, terwijl de rentetarieven naar een historisch dieptepunt doken waardoor de aandelenwaarderingen astronomische hoogten bereikten.

Gisteren bevestigde het Britse e-commercebedrijf Asos dat de vooruitzichten voor e-commerce in de modewereld verslechteren als gevolg van de verergerende crisis rond de kosten voor levensonderhoud.

In onze themamanden zien we dit jaar een golf van verliezen. Crypto is natuurlijk het grootste slachtoffer van "de grote reset ", maar e-commerce is de tweede grootste verliezer met een daling van 52% op jaarbasis en van 66% in het afgelopen jaar. E-commerce werd aanvankelijk getroffen door de pandemie omdat alles stilviel, maar daarna kwam de wereld terug snel op gang waardoor de e-commerce aandelen razendsnel stegen.

In de tweede fase gingen de logistieke kosten de hoogte in en werden de toeleveringsketens zodanig verstoord dat dit ten koste ging van de winsten van e-commercebedrijven. Dat bleek in het eerste kwartaal toen Amazon een operationeel verlies leed op zijn e-commerceactiviteiten.

De volgende fase die de e-handel treft, is de crisis van de kosten voor levensonderhoud, veroorzaakt door de vreselijk hoge energie- en voedselinflatie, waardoor de vraag naar discretionaire artikelen afneemt. Als we kijken naar het rendement van 2016 in ons e-commercemandje, lijkt het alsof de hele sector in een zeepbel is beland, veroorzaakt door de pandemie.

Gisteren zagen we nog maar eens een bewijs van deze negatieve dynamiek toen Asos, een groot e-commercebedrijf in de modesector, zijn vooruitzichten voor de omzet en de winst vóór belastingen voor het boekjaar naar beneden bijstelde als gevolg van het grotere aantal retours van bestellingen en de kostendruk in de logistiek en de toeleveringsketens.

De winstverwachting voor belastingen bedraagt nu 20-60 miljoen pond, tegen 100-130 miljoen pond eerder. De omzetgroei werd verlaagd van 11-13% naar 4-7% exclusief Rusland. Als de wereldeconomie in een recessie belandt, dan is de verlaging van de omzetverwachting misschien niet genoeg.

Sectorbeleggen rendementen