Columbia Threadneedle koopt drie Zweedse windparken voor duurzaam fonds

Het Columbia Threadneedle European Sustainable Infrastructure Fund (ESIF) heeft drie Zweedse windparken aan zijn portefeuille toegevoegd na de acquisitie van Storrun Vindkraft eerder dit jaar. Hiermee verstevigt ESIF zijn positie in Noord-Europa en bouwt het fonds tegelijkertijd verder aan een gediversifieerde portefeuille van duurzame energie.

De windparken Bondön, Stigshöjden en Orrberget staan in drie verschillende Zweedse elektriciteitsprijszones: respectievelijk Luleå (SE1), Sundsvall (SE2) en Stockholm (SE3). Samen leveren ze jaarlijks zo'n 200 GWh, wat genoeg is om ongeveer 22.000 Zweedse huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien[1].

Heiko Schupp, Global Head of Infrastructure bij Columbia Threadneedle Investments: "De nieuwste aanwinst van ESIF markeert een nieuwe mijlpaal voor de groei en diversificatie van de duurzame-energieportefeuille. Aangezien de Scandinavische energiemarkt steeds sterker integreert in en harmoniseert met de Europese markten, heeft ESIF opnieuw een belangrijke stap genomen in de richting van minder CO2-uitstoot en steunt het de Europese energietransitie naar minder fossiele brandstoffen."

ESIF is een open-end evergreenfonds van Columbia Threadneedle dat belegt in aandelen en aandelengerelateerde effecten uit de Europese middenmarkt voor duurzame infrastructuur die het potentieel hebben om een meetbaar positieve impact op het milieu en de maatschappij te genereren.

De expertise op het gebied van infrastructuur maakt deel uit van de alternatieve activiteiten van de onderneming, die beleggers liquide en minder liquide diversificatiemogelijkheden biedt. Columbia Threadneedle heeft meer dan GBP 30,5 mld. (EUR 36 mld.)[2] aan vermogen onder beheer in alternatieve beleggingen zoals infrastructuur, vastgoed (VK, Europa en VS), vastgoedeffecten, private equity en hedgefondsen.