1ste kwartaal 2022: De mastodonten van de wereldeconomie

David Ross, CFA, La Financière de l’Echiquier.

In deze periode van kwartaalpublicaties werd vooral uitgekeken naar de resultaten van grote Amerikaanse bedrijven. In het huidige mondiale beursklimaat zijn beleggers op zoek naar ondernemingen die deze periode van macro-economische instabiliteit het hoofd kunnen bieden. Toelichting van David Ross, CFA, beheerder van internationale fondsen bij La Financière de l’Echiquier.

Het jaar 2022 begon met het knappen van een bubbel waarvan alle activa last hadden. De meeste activaklassen, aandelen, obligaties en vastgoed, hadden onhoudbare waarderingsniveaus bereikt, vooral gezien de toenemende onzekerheid over de inflatie en de oorlog in Oekraïne. En als iets onhoudbaar is, komt er op de een of andere manier een einde aan. Riemen vast, we krijgen te maken met turbulentie.

Een uitdagende tijd

De twee grootste uitdagingen waar Amerikaanse bedrijven stelselmatig op wijzen, zijn het onvermogen om aan de vraag te voldoen, ofwel door personeelsgebrek of door problemen met de toeleveringsketen. Voor veel bedrijven was de prijsinflatie op productieniveau weliswaar problematisch, maar ze konden reageren door hun prijzen te verhogen. De problemen met de tijdige toelevering van belangrijke onderdelen aan de fabriek en het nijpende personeelsgebrek veroorzaakten de meeste hoofdpijn. Deze hinderpalen zijn niet gemakkelijk weg te nemen en we moeten wachten tot de wereldeconomie weer meer in evenwicht is.

Diensten onderscheiden zich door hun resultaten

Microsoft was dit resultatenseizoen de grote winnaar. Het bedrijf, dat geen last had van supply chainproblemen, noteerde een sterke groei van Windows, Office en de cloud, waardoor de inkomsten met 18% stegen ten opzichte van vorig jaar. De inkomsten uit LinkedIn namen dit jaar met ruim 30% toe en de winstmarges groeiden ook. Deze resultaten weerspiegelen de dominantie van een bedrijf dat goed gepositioneerd is in toekomstige groeisectoren.

Visa en Mastercard waren de andere twee grote winnaars. Aangezien deze specialisten op betaalgebied niets produceren, ondervinden ze geen hinder van de bevoorradingsproblemen. Ze profiteren van de hogere inflatie, want hogere prijzen betekenen grotere dollarstromen en dus meer winst. In combinatie met de forse inhaalvraag naar reizen en de hoge transactiekosten voor internationale trips hebben deze twee bedrijven een goed kwartaal achter de rug, wat door de markt werd beloond met een stijging van hun aandelenkoers van 10%.