MFS: Geen reden tot paniek over mogelijke recessie in VS

De hogere olieprijzen en stijgende rente hebben de zorgen over een recessie in de Verenigde Staten weer doen oplaaien. Het risico op een recessie is inderdaad toegenomen, maar op dit moment denken de experts van vermogensbeheerder MFS niet dat de Amerikaanse economie daadwerkelijk in verval raakt, zo staat in de ‘Market Insights’ van april.

“Uit de Amerikaanse geschiedenis blijkt dat er vrijwel altijd twee aanjagers zijn van economische neergang: een scherpe stijging van de olieprijs en de Federal Reserve die de rente verhoogd. Acht van de afgelopen elf recessies werden door één van deze twee factoren of door een combinatie hiervan veroorzaakt. Ook nu is er sprake van twee boosdoeners, dus waarom zou de economie nu niet wegglijden in negatieve groei?”

Volgens Benoit Anne, director van Investment Solutions bij MFS, is het risico dat de VS in een crisis raakt ‘substantieel toegenomen’. Maar de Amerikaanse vermogensbeheerder neemt aan dat dit nog te voorkomen is. “We denken dit onder meer omdat de onderliggende groei van de Amerikaanse economie sterk is. Het consumentenvertrouwen in de VS is weliswaar gedaald, maar het gemiddelde huishouden verkeert nog wel in een gezonde financiële situatie.”

Daarnaast is er nog altijd sprake van groeiende bedrijfswinsten, wordt er veel geïnvesteerd en zijn de huizenprijzen niet ingezakt. “De vooruitzichten kunnen veranderen, maar vooralsnog is er geen reden voor paniek.”