Candriam: flash crash is technisch, niet fundamenteel

De flash crash op de Amerikaanse aandelenbeurzen is vooral terug te voeren op markttechnische oorzaken, en niet op de fundamentele angst voor inflatie. Dat stelt vermogensbeheerder Candriam in een reactie op de recente marktturbulentie.

Met technische oorzaken doelt Candriam op systematische verkopen die plaatsvinden bij geautomatiseerde beleggingsprocessen. Daarnaast hebben veel beleggers hun shortpositie op de volatiliteitsindex Vix teruggedraaid.

Overigens is Candriam wel van mening dat de inflatie gaat oplopen: de Amerikaanse economie draait op volle toeren, en de belastinghervorming zorgt voor een extra stimulans. Daarom is de Amerikaanse tienjaarsrente ook stevig opgelopen sinds eind november. Maar, zo benadrukt de vermogensbeheerder: de reële lange rente in de VS blijft laag waardoor zowel de economie als de aandelenmarkt worden gesteund.

Candriam ziet voor de VS drie scenario’s in 2018/2019

In het hoofdscenario (60% kans) loopt de rente in de VS nog iets verder op naar mogelijk 3% in 2018, maar is geen sprake van ‘overshooting’ . In het ‘investment boom’-scenario (15% kans) gaan bedrijven meer investeren waardoor de productiviteit toeneemt. De winstgroei die daar uit voortkomt geeft de aandelenmarkt een extra stimulans. In het meest sombere scenario (25% kans) krijgt de angst voor inflatie de overhand. Beleggers vrezen dat de Fed te laat ingrijpt, waardoor de rentes significant oplopen en aandelenkoersen verder dalen.

Volgens Candriam zijn aandelen aantrekkelijker geworden na de recente correctie. ‘We wachten op een stabilisatie van de marktdynamiek en wachten op een aantrekkelijk instapmoment om onze blootstelling aan aandelen verder te vergroten.’

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.