Schroders: grote beursdalingen horen erbij

Het is begrijpelijk dat nu de aandelenmarktendeze week deze week sterk zijn gedaald, dat beleggers over de hele wereld terecht verontrust zijn. Maar het is goed om die daling in perspectief te plaatsen. Andrew Oxlade, verantwoordelijk voor de redactionele inhoud bij Schroders , kijkt naar de grootste tien koersdalingen op een dag, in de afgelopen dertig jaar, en trekt enkele opmerkelijke conclusies.

Beurscrashes

De S&P 500 daalde met 4,1% op maandag, de grootste daling op een dag sinds augustus 2011, toen de markten bang waren voor besmetting door de Europese staatsschuldcrisis.

Vandaag de dag zijn de zorgen minder groot en komen ze voort uit een heldere economische context. De Amerikaanse economie groeit in een tempo dat tot een te hoge inflatie kan leiden, wat op zijn beurt een snelle stijging van de rentevoeten noodzakelijk kan maken.

Het markeert mogelijk het symbolische einde van het tijdperk van' goedkoop geld' dat heeft bijgedragen aan het stijging van de aandelenkoersen. De tijd van grootschalige economische stimuleringsprogramma's die sinds de financiële crisis van 2008 zijn ingezet - van goedkope leningen tot kwantitatieve versoepeling - zou zo maar voorbij kunnen zijn.

Maar op momenten van marktturbulentie is het verstandig om naar een wat langere termijn te kijken. En is het daarbij ook goed om te beseffen dat prestaties uit het verleden geen leidraad zijn voor de toekomst. Het eerste punt om te overwegen is dat de daling van 4,1% op maandag slechts de 33ste grootste eendaagse daling was in de afgelopen 30 jaar. Maar hoe zit het met de slechtste dagen? En wat gebeurde er daarna? De 10 slechtste dagen in de afgelopen 30 jaar hebben we voor u op de rij gezet.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.