Schroders ziet ook in Europa techgiganten

Nicholettemacdonald brown
Nicholette McDonald-Brown

Europa staat op technologie-achterstand in vergelijking met de VS en China. Techgiganten, zoals in de VS of China, heeft Europa nog niet kunnen voortbrengen. Maar prestaties uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Opkomende technologieën kunnen de bestaande verdienmodellen omverwerpen, waardoor de winnaars van vandaag de verliezers van morgen zijn. Europa staat er heel goed voor om te profiteren van de nieuwe, volgende innovatiegolf, schrijft Nicholette McDonald-Brown, fondsmanager bij Schroders .

Sinds 2014 zijn de techbedrijven in de VS goed voor 42% van de winst op de aandelenmarkten. De dominantie van Amerikaanse en Chinese bedrijven kan worden teruggevoerd naar de brede adoptie van het internet eind jaren ‘90. Nieuwe technologie heeft in combinatie met de enorme thuismarkten in de VS en China bedrijven geholpen snel op te schalen en krachtige netwerkeffecten te realiseren. Dit zorgde voor de transformatie van Amerikaanse en Chinese internetstart-ups in de dominante technologische reuzen die we vandaag kennen: Facebook , Amazon.com , Netflix, Alphabet, Alibaba en Tencent. In Europa daarentegen werkten de verschillen tussen de diverse landen als een beperking om dezelfde schaalvoordelen te realiseren en Europese techgiganten voort te brengen.

Van consument naar industrie

De Amerikaanse en Chinese markten profiteerden vooral van de consument die het internet omarmde. Businessmodellen zijn daarop gestoeld. De kracht van Europa ligt vooral bij de technologieën die nu ontwikkeld worden. Traditionele bedrijven maken steeds meer gebruik van internet. Het accent verschuift van de consument naar de industrie en Europa’s rijke industriële erfenis speelt de Europese technologiebedrijven in de kaart. Mogelijk dat zij de leiding kunnen nemen bij het zogenaamde ‘industriële internet’.

SAP AG en halfgeleiders

Het Duitse SAP AG bijvoorbeeld levert bedrijfssoftware, waarmee realtime inzage mogelijk is in de industriële productie, onmisbaar bij procesautomatisering. Voor zulke software is nauwkeurige kennis nodig van industriële processen. McDonald-Brown wijst ook op de onderliggende techniek bij elektrische voertuigen. Veel van de toeleveranciers komen uit Europa. In de Europese halfgeleiderindustrie zit de intellectuele kennis die nodig is voor het produceren van elektrische auto’s. Het Duitse Infineon bijvoorbeeld is de grootste producent ter wereld van halfgeleiders die de enorme voltages managen die door elektrische auto's gaan.

Europese erfenis biedt hoop voor de toekomst

Tot op heden heeft Europa geen technologische giganten geproduceerd zoals in de VS of China. De marktwaarde van de gehele Europese techsector bedraagt ​​slechts 8% van de Amerikaanse techsector. In Europa is er wel een nauwe relatie tussen technologie en industrie. Dat is gunstig en biedt volop perspectief als de industrie nieuwe technologie meer en meer omarmt.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.