LGIM: 2022 kan het jaar van ‘rising stars’ worden

Het jaar 2022 kan het jaar worden waarin veel high yield-obligaties worden opgewaardeerd naar investment grade, de zogenoemde 'rising stars'. Dat schrijft Martin Reeves, Head of Global High Yield bij vermogensbeheerder Legal & General Investment Management (LGIM).

Reeves ziet dat ondanks inflatiezorgen het huidige klimaat gunstig is voor de omzet van bedrijven en verwacht daardoor een lager aantal wanbetalingen en meer opwaarderingen. "Tegen de achtergrond van een verbetering van fundamentals, zou high yield goed moeten presteren, zeker in vergelijking met rentegevoelige beleggingscategorieën."

Reeves geeft aan dat de voorwaarden voor high yield in Europa het gunstigst zijn. “De VS hebben de hoogste groei, maar het meest agressieve monetaire beleid. De ECB lijkt de centrale bank te zijn met het meest bevorderlijke beleid voor hoogrentende beleggingen.”

Wat betreft opkomende markten kampen volgens Reeves Brazilië en China met de meest fundamentele uitdagingen. Brazilië staat dit jaar voor verkiezingen en in China speelt nog altijd de vastgoedcrisis. “Waarschijnlijk is het Aziatische kredietrisico overgewaardeerd, omdat men zou verwachten dat de PBOC alles in het werk zal stellen om de groei te herstellen en de vastgoedsector weer naar behoren te laten functioneren”, betoogt Reeves. “Rusland is zoals altijd een raadsel, maar met krappe spreads lijkt het risico eerder neerwaarts te evolueren door geopolitieke zorgen. “

De LGIM-specialist stelt dat een yield rond de 3% high yield-beleggers zou kunnen blijven verleiden. “En met tienjaars bunds waarvan de rente nog steeds rond nul procent hangt, zijn er niet veel andere stabiele en liquide bronnen van inkomsten. Inflatie is dus de vriend van high yield en door wereldwijd te beleggen kunnen beleggers de beste bedrijven vinden om te profiteren van deze periode van hoge groei en lage creditstress.”