State Street SPDR ETFs: Waarde vinden in aandelen voor een goede jaarafsluiting

 • Waardeaandelen zijn de afgelopen tijd uit de gratie geraakt, en beleggers hebben hun posities afgebouwd na een goede start van het jaar.
 • De kortetermijn-impact van de Omicron-variant biedt mogelijk een kans om opnieuw in te zetten op waarde en portefeuilles te positioneren voor de langetermijntrend van economisch herstel.

  De aandelenmarkten hebben twijfelend gereageerd op de verspreiding van de nieuwe Omicron-variant van het Covid-19 virus. Wereldwijd nemen overheden opnieuw maatregelen om de verspreiding van de nieuwe variant in te dammen, wat op korte termijn zorgt voor een terugval in consumptie- en productieactiviteit. Het is een ontwikkeling die beleggers dwingt hun long equity posities te heroverwegen richting het einde van het jaar. Als de trends voor economisch herstel op langere termijn aanhouden (dat wil zeggen een toegenomen consumptieactiviteit gecombineerd met aanpak van de problemen op de arbeidsmarkt en in de toeleveringsketen), biedt de korte termijn volatiliteit in aandelen een kans voor beleggers.

  Vorig jaar rond deze tijd waren beleggers sterk onderwogen in waardeaandelen. De pandemie dwong centrale banken tot een laag rentebeleid en zorgde voor een versnelling van structurele trends, zoals werken op afstand. Beide factoren maakten dat groeiaandelen werden beschouwd als relatief veilige haven. Eind 2020, leidde het nieuws dat er een Covid-vaccin op grote schaal beschikbaar zou zijn, tot maanden van relatieve outperformance door waarde-aandelen, omdat deze werden gezien als een manier om in te spelen op het herstel van de economie.

  Richting het jaareinde van 2021, zijn beleggers opnieuw onderwogen in waardeaandelen. De voorkeur voor hoogwaardige groeiaandelen heeft de koers-winstverhouding de afgelopen jaren opgedreven (zie figuur 1). Hoewel beleggers hebben geprofiteerd van het hogere rendement op vermogen in groeiaandelen (zie figuur 2), ziet State Street SPDR ETFs signalen dat deze trends in 2022 kunnen vertragen of omslaan. Normalisering van het rentebeleid door centrale banken, in reactie op de aanhoudende inflatie, zou een katalysator kunnen zijn voor een ommekeer.

  Figuur 1: Relatieve koers-winstverhouding (afgelopen 10 jaar)

  Koerswinstverhoudingen aandelen

  Figuur 2: Relatief rendement op eigen vermogen (afgelopen 10 jaar)

  Rendement eigen vermogen aandelen

  Philippe Roset, Hoofd Noord-Europa State Street SPDR ETFs: Nu beleggers zich voorbereiden op de jaarafsluiting en zich positioneren voor het eerste kwartaal van 2022, is het verstandig om het kortetermijnrisico van volatiliteit door Omicron en de langetermijntrend van economisch herstel tegen elkaar af te wegen. Als het langetermijnherstel niet significant onderbroken wordt, dan biedt de volatiliteit op korte termijn voor beleggers een kans om de onderweging in waardeaandelen te verminderen en zich te postioneren voor opwaarts potentieel.