Pimco: Hogere inflatie noopt Fed tot eerdere renteverhoging

Een hoger dan verwachte inflatie van de Amerikaanse CPI (consumentenprijsindex) voor oktober 2021, kan de Federal Reserve dwingen de beleidsrente eerder te verhogen dan gepland. Tiffany Wilding, Amerika-econoom bij ’s werelds grootste obligatiebelegger Pimco, houdt nu rekening met twee renteverhogingen in 2022 en drie tot vier in 2023.

Uit het CPI-verslag van oktober bleek dat de prijzen voor een breed scala aan detailhandelsgoederen sterker waren stegen dan verwacht omdat consumenten hun vakantieaankopen vervroegd hebben. Ook de aanhoudende druk op de toeleveringsketen en de vraag naar auto's droegen bij aan de hogere gerapporteerde inflatie.

Wilding stelt dat het Amerikaanse CPI-rapport van oktober de Fed in een ongemakkelijke positie plaatst. “De sterker dan verwachte prijsstijgingen in oktober bevestigen dat de Fed-functionarissen hun inflatie- en renteprognoses in economische projecties van december 2021 opnieuw zullen herzien.”

De nieuwe prognose wijst er volgens Wilding op dat de Fed waarschijnlijk snel na het einde van de obligatieaankopen (tapering) met renteverhogingen zal beginnen.