Oekraiense munt bij de goedkoopsten ter wereld

Een recent onderzoek van het economische tijdschrift The Economist laat zien dat de Oekraïense munt, de hrivna, momenteel de goedkoopste munt ter wereld is. Het blad publiceerde recent haar befaamde Big Max index onderzoek. Dit verwijst naar het vergelijken van de prijzen van de big mac hamburger wereldwijd. De Big Mac index is in 1986 opgesteld en geldt ondanks haar eenvoud toch wel tot een redelijk goede indicator van de lokale prijzen wereldwijd.

Big Mac index

Bigmacindex

U ziet in de grafiek dat Oekraïne zwaar onderaan in de lijst staat. Volgens het onderzoek is de hrivna ruim 69 procent ondergewaardeerd. Andere goedkope munten zijn die van Egypte, Maleisië en Rusland. Landen met dure munten zijn niet geheel verrassend Zwitserland, Noorwegen, Zweden en ook Amerika. De enorme onderwaardering van de Oekraïense munt is natuurlijk geen verrassing gezien de invasie door Rusland in het oostelijke gedeelte (Donbas) en de annexatie van de Krim.

Ondanks de problemen in het land behaalde het land in 2017 nog een record oogst. Verder is ook de IT-markt sterk in het land (ook deze site wordt daar gemaakt, in Kharkov door IT-bedrijf Codica.

Leest u verder op Economics.unian.info.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.