Invesco: Is dat inflatiespook wel zo griezelig?

Halloween staat voor de deur en geheel in stijl jaagt het inflatiespook de grote wereldeconomieën de stuipen op het lijf. ‘Maar is er wel een reden om bang te zijn?’, vraagt vermogensbeheerder Invesco zich af.

Trick or treat?

Het antwoord hangt ervan af of de inflatie cyclisch is – een overgangsperiode in de expansieve herstelmarkt na corona – of onderdeel van het ‘nieuwe normaal’. Blijkt het cyclisch te zijn, dan verwacht Invesco weinig grote problemen. De inflatie kan dan zelfs een cadeautje zijn: de lonen stijgen en schuld kan (deels) worden afbetaald.

Is de inflatie een blijvertje, dan kan het spaarders nachtmerries gaan bezorgen. Blijvende inflatie snoept immers stiekem van je spaargeld, waardoor de koopkracht uiteindelijk afneemt en ook beleggingsopbrengsten verminderen.

Beleggers zullen dan ook wat lastige beslissingen moeten maken over hun asset allocatie, willen ze het inflatiespook te slim af zijn. De traditionele keuze voor aan inflatie gekoppelde obligaties en voor grondstoffen zal de voorkeur hebben voor beleggers die liever wat minder risico nemen. Waaghalzen kiezen voor aandelen, omdat die de grootste kans hebben de inflatie te overstijgen.

Niet bang voor het inflatiespook

Maar na jaren van lage inflatie is een periode die iets boven de doelstellingen van de centrale banken ligt, misschien niets om bang voor te zijn. In feite kunnen er winnaars zijn: waarde-aandelen zullen het waarschijnlijk beter doen dan groeiaandelen die op basis van een opgeblazen winstpotentieel werden verhandeld. Meer gevestigde waarde-aandelen hebben doorgaans sterkere balansen en een groter prijszettingsvermogen.

Diversificatie in activaspreiding via vastgoed en grondstoffen kan beleggers ook kansen bieden vanwege de restwaarde die deze activa bezitten. Bovendien hoeven we nog niet te vrezen voor een situatie zoals in de jaren ‘70 en ‘80 in de VS, toen de inflatie steeg naar 14,76%.

Een periode van licht hogere inflatie kan zelfs goed zijn voor de economie én de vraag van consumenten. Maar let op, waarschuwt Invesco. Als de prijzen blijven stijgen en consumenten afschrikken, wordt de volgende angstaanjagende uitspraak van Ronald Reagan misschien toch opeens weer relevant: “Inflatie is zo gewelddadig als een overvaller, zo beangstigend als een gewapende inbreker en zo dodelijk als een huurmoordenaar…”