Toepassingen en voordelen van industriële robotica

Industriële robotica ontstond in het midden van de jaren 50 van de vorige eeuw. Sindsdien heeft het gebruik van robots zich snel ontwikkeld in de industriële omgeving - hierdoor hebben veel factoren die verband houden met robotica bijgedragen aan het activeren van industriële automatisering.

Door industriële automatisering begonnen robots steeds complexere taken uit te voeren, met een hoge mate van precisie en op een steeds kosteneffectievere manier. Met andere woorden, industriële robotica is steeds meer aanwezig in termen van Industrie 4.0.

Maar wat zijn de toepassingen van industriële robotica en hoe draagt het bij aan de evolutie van de industrie?

Industriële robotica is de laatste jaren sterk geëvolueerd

Industriële robotica won effectief terrein in de productie met de komst van elektrische robots, die meer dan 45 jaar geleden plaatsvond.

De technologische evolutie van industriële robotica volgt de evolutie van elektronica, micro-elektronica, industriële pc's, software, interface en fijnmechanica, speciale materialen en metalen, in alles wat met mechatronica te maken heeft.

Een industriële robot is een immense combinatie van verschillende technologieën, die in harmonie zorgen voor een unieke machine in termen van productieprocessen en een grote flexibiliteit in zijn diverse en mogelijke toepassingen.

Met de evolutie die de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden, is er geen limiet aan wat er met een industriële robot kan worden gedaan. Tegenwoordig, met alle uitgebreide technologie die beschikbaar is in randapparatuur, 2D/3D-visiesystemen, sensoren van alle soorten en doeleinden, specifieke applicatiesoftware, interfaces, enz., kunnen industriële robots praktisch overal in een productie zijn.

Toepassingen en voordelen van industriële robotica

In een industriële omgeving die steeds meer 4.0 wordt, heeft industriële robotica verschillende toepassingen, waarvan de belangrijkste zijn:

  • Robotmontage – Het gebruik van robots bij assemblagewerkzaamheden is de meest voorkomende toepassing in de industrie. Het aanvullen van de activiteit van een werknemer door een robot bij bepaalde taken, vooral de meest repetitieve taken, betekent meer precisie, minder fouten en grotere productiviteit.

  • Collaboratieve robot - Hoezeer de robotica ook is geëvolueerd, voor bepaalde taken is nog steeds de aanwezigheid van mensen vereist. Een collaboratieve robot kan hierbij nuttig zijn, omdat hij fysiek veiliger met mensen kan omgaan.

  • Artikeloverdrachten - Er zijn robots die zijn ontworpen en geprogrammeerd om materialen, onderdelen en producten langs de productielijn van een fabriek te transporteren, in een concept dat bekend staat als Logistics 4.0. Op deze manier vervangen industriële robots de activiteit van mensen bij het uitvoeren van gevaarlijke of uitputtende taken.

  • Snijtaken – Robots kunnen instructies nauwkeurig volgen die voorgeprogrammeerd zijn. Daarom zijn ze bijvoorbeeld ideaal bij het snijden van materiaal. Met gecontroleerde druk en snelheid kan de robot oppervlakken gelijkmatig trimmen, snijden of polijsten.

  • Lastaken - Het lasproces is een van de eerste taken die door robots worden uitgevoerd. Ze zijn veel efficiënter omdat ze kunnen worden ontworpen om de lastoorts elke cyclus in dezelfde richting te plaatsen. Daarnaast zorgt de hoge mate van herhaalbaarheid van een lasrobot ervoor dat elk onderdeel met precisie en kwaliteit wordt gelast.

    Gezien deze mogelijkheden en toepassingen biedt industriële robotica vele voordelen voor de industriële omgeving:

  • Hogere productiviteit in dezelfde fabrieksruimte. Een robot is in staat om repeterend werk te doen zonder onderbreking en met consistentie.

  • Betere kwaliteit. Wanneer geadopteerd, voeren robots de taken uit met dezelfde kracht, intensiteit, snelheid en patroon in alle herhalingen.
  • Het nauwkeurig uitvoeren van productietaken;
  • Verlaging van directe en indirecte kosten;
  • Vermindering van faillissementen en/of verliezen in het algemeen;
  • Lagere verliezen van gereed product door wanpraktijken en/of fluctuaties in de productiestroom;
  • Groter concurrentievermogen voor de industrie.