Willis Towers Watson: Wereldwijde fusie- en overnameactiviteit blijft op schema voor recordjaar

Wereldwijde overnemende partijen liggen op koers voor hun eerste jaarlijkse outperformance op de markt sinds 2016. Dat blijkt uit de laatste resultaten van de Quarterly Deal Performance Monitor (QDPM) van Willis Towers Watson. Bedrijven die M&A-deals sluiten, hebben in de eerste negen maanden van 2021 gemiddeld +2,3pp (procentpunten) beter gepresteerd dan de World Index, met name door sterke prestaties in de eerste twee kwartalen.

In de afgelopen drie maanden is het transactievolume het op een na hoogste dat voor een derde kwartaal is opgetekend. Met 264 deals van meer dan $ 100m in waarde die in het derde kwartaal van 2021 zijn afgerond, is dit meer dan een verdubbeling van het volume van fusies en overnames in vergelijking met het overeenkomstige kwartaal in 2020. In dit tempo, met 748 tot nu toe afgeronde deals dit jaar, kan de totale M&A-activiteit voor 2021 de all-time high van 1041 afgeronde deals in 2015 overtreffen.

Dit blijkt uit gegevens verzameld door Willis Towers Watson en het M&A Research Centre aan The Bayes Business School (voorheen Cass).

De stijging van het aantal deals is vooral te danken aan een sterke toename van de activiteit door Noord-Amerikaanse kopers, die verantwoordelijk zijn voor meer dan de helft van alle deals die in het derde kwartaal van 2021 wereldwijd zijn afgerond.

Gabe Langerak, head of M&A voor West-Europa bij Willis Towers Watson, zegt: "Nu de economische onzekerheid afneemt na de impact van de lockdowns in 2020, zijn bedrijven dit jaar begonnen aan een ongekende dealreeks op zoek naar volume en het aanpakken van de kwetsbaarheden die zijn blootgelegd.

Nu de pipeline met deals een recordniveau heeft bereikt, is het moeilijk te voorspellen of de fusie- en overnameactiviteit op de korte termijn zal afnemen. Hoewel het potentieel sterk is, laten de uitdagingen van prijs, regelgeving en druk om target returns te leveren weinig of geen ruimte voor fouten."

Uit de fusie- en overnamedata voor het derde kwartaal van 2021 blijkt dat overnemende partijen in zowel Noord-Amerika als Europa moeite hebben om de positieve resultaten van de eerste zes maanden van 2021 te evenaren, hun regionale indices presteerden ondermaats met respectievelijk -7,2pp en -7,6pp. In dezelfde periode slaagden alleen kopers uit Azië-Pacific erin hun regionale Index te overtreffen met een sterk kwartaalresultaat (+27,8pp), hun beste sinds het vierde kwartaal van 2016 (+72,8pp).

Bijna een derde (215) van de 748 deals die in de afgelopen negen maanden werden afgerond, waren grote deals - gewaardeerd op meer dan $ 1 miljard. Verwacht wordt dat deze trend zich in het laatste kwartaal zal voortzetten en dat de activiteit op dit niveau nieuwe hoogten zal bereiken, voortbouwend op de record brekende bedrijvigheid van begin 2021.

Langerak zegt: "Na een periode van aanzienlijke volatiliteit duidt het feit dat meer bedrijven bereid zijn grotere deals te sluiten op een stabielere markt, waarbij de krachten die de wereldwijde strategische activiteit stimuleren nog steeds aanwezig zijn, waaronder positieve economische vooruitzichten, een overvloed aan cash en toegang tot goedkope leningen.

Tegelijkertijd blijft de concurrentie intens, wordt een strenger toezicht op grote fusies en overnames verwacht en worden de deals ingewikkelder omdat bedrijven nieuwe capaciteiten proberen te verwerven die vaak ver van hun traditionele kernactiviteiten liggen. Naarmate het aantal fusies en overnames toeneemt en de omvang ervan toeneemt, zal integratieplanning vanaf de due diligence steeds belangrijker worden voor kopers die hun winsten willen veiligstellen en transformatieve groei willen realiseren."