VanEck introduceert ETF voor strategische metalen en zeldzame aardmetalen

 • Zeldzame aardmetalen en strategische metalen vervullen een sleutelrol in moderne technologieën en de energietransitie
 • Intensivering van maatregelen om de economie CO2-vrij te maken zorgen voor hoge vraagdruk en felle concurrentie om deze grondstoffen
 • De VanEck Vectors Rare Earths and Strategic Metals UCITS ETF belegt doelgericht en wereldwijd in bedrijven die ten minste 50% van hun omzet binnen deze sector halen

  ETF-aanbieder VanEck introduceert vandaag de VanEck Vectors Rare Earths and Strategic Metals UCITS ETF op de Londen Stock Exchange en Deutsche Börse Xetra. Dit is de eerste ETF (exchange traded fund) van Europa die beleggers blootstelling biedt aan bedrijven die zeldzame aardmetalen en zogenoemde strategische metalen delven en verwerken.

  Of het nu gaat om elektrische auto's, windturbines, satellietonderdelen, microchips of lcd-tv's: moderne technologieën zijn niet meer denkbaar zonder zogenoemde strategische metalen, waartoe ook de zeldzame aardmetalen behoren. "Juist bij deze technologieën, die essentieel zijn in de strijd tegen klimaatverandering, spelen deze grondstoffen een grote rol", aldus Martijn Rozemuller, hoofd Europa bij VanEck. "Sterke magneten die worden toegepast in windturbines en elektromotoren, hebben onder andere het zeldzame aardmetaal neodymium nodig. Lithium is een basisgrondstof voor moderne batterijen in elektrische auto's.

  En omdat het CO2-vrij maken van de economie steeds belangrijker wordt, is er inmiddels een felle concurrentiestrijd om deze grondstoffen op gang gekomen. Er is nu al veel behoefte aan en grote vraag naar deze grondstoffen en dat zal in de toekomst alleen maar toenemen."

  Beleggers kunnen blootstelling aan deze grondstoffen verkrijgen door te beleggen in bedrijven die zeldzame aardmetalen en strategische metalen delven en verwerken. Met de VanEck Vectors Rare Earths and Strategic Metals UCITS ETF kunnen Europese beleggers voor het eerst eenvoudig en gediversifieerd beleggen in deze bedrijven die producten leveren die essentieel zijn voor onze technologische en ecologische toekomst.

  De ETF beidt beleggers toegang tot specialistische bedrijven

  Tegenwoordig worden zo'n 44 elementen in het periodiek systeem aangemerkt als zeldzame aardmetalen of strategische metalen. Denk aan kobalt, mangaan, wolfraam en ook titanium, dat zowel voor smartphones als voor vliegtuigen en raketten wordt gebruikt. "Zeldzame aardmetalen komen overal ter wereld voor. Toch worden ze 'zeldzaam' genoemd omdat ze moeilijk te delven zijn. Dat komt doordat ze nooit in hoge concentraties worden gevonden en meestal zijn vermengd met andere elementen", legt Rozemuller uit. "Daarom gaat het in deze sector ook om zeer specialistische bedrijven die voor de meeste beleggers waarschijnlijk vrij onbekend en ontoegankelijk zijn. Via onze ETF kunnen zij echter gespreide blootstelling aan deze bedrijven realiseren en profiteren van het steeds groter wordende belang van deze sleutelgrondstoffen."

  Het belegd vermogen van de ETF kunnen in een of meer specifieke sectoren of subsectoren zijn geconcentreerd. Beleggen in deze ETF brengt het risico met zich mee dat economische, politieke of andere omstandigheden negatieve gevolgen hebben voor de desbetreffende sectoren of subsectoren. Hierdoor kan de waardeontwikkeling van het fonds achterblijven bij een belegging die over meerdere sectoren of subsectoren is gespreid.

  De fysiek replicerende ETF omvat een wereldwijde selectie bedrijven die ten minste 50% van hun omzet halen binnen de sector zeldzame aardmetalen en strategische metalen. De selectie wordt op kwartaalsbasis aangepast. De dividenden van de VanEck Vectors Rare Earths and Strategic Metals UCITS ETF worden herbelegd en de Total Expense Ratio (TER) bedraagt 0,59%.

  Grondstoffen etf vaneck