Obligatiemarkt nadert kantelpunt

Al ruim 35 jaar leveren staatsobligaties aanhoudend positieve rendementen op. Maar er kan misschien een eind komen aan die bull market zo stellen de analisten van Deutsche AM. De afgelopen dagen was er in ieder geval veel over te doen. De 35-jarige durende bull market dankt zijn bestaan aan dalende inflatiecijfers die ervoor zorgden dat de obligatieyields gestaag afnamen. En bij een dalende rente stijgt de prijs van een obligatie, zeker voor langlopend papier. Al zeker een decennium lang vrezen pessimisten dat aan dit mooie verhaal een eind komt. Uiteindelijk moeten de yields weer omhoog gaan.

Er zijn tekenen dat we dichtbij het kantelpunt zijn aanbeland. Na de recente Amerikaanse belastingverlagingen ging er veel aandacht uit naar het toenemend aantal obligatie-uitgiftes. Ook zijn er signalen dat de Chinese overheid – van oudsher een grote opkoper - zich steeds meer afzijdig houdt.

Inflatieeuropa

Er is ook sprake van aanhoudende bezorgdheid over de afbouw van het onconventionele monetaire beleid. Maar er is nog een factor, waar weinig aandacht naar uitgaat. De ‘breakeven inflation rates’ in Duitsland en de VS zijn namelijk al twee jaar langzaam doch gestaag aan het stijgen, zo blijkt uit de ‘Grafiek van de Week’ van Deutsche Asset Management (Deutsche AM).

Deze ‘breakeven inflation rates’ tonen het verschil tussen de rente van een nominale obligatie, en de rente van een inflatiegelinkte obligatie met dezelfde looptijd. In die zin geven de ‘breakeven inflation rates’ ook de marktverwachting voor de komende inflatie weer zo besluiten de analisten..

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.