M&A-activiteiten in Noord-Amerika en Europa blijven op recordniveau

 • Bedrijven die op overnamepad zijn geweest, doen het voor het eerst sinds vier jaar voor het tweede opeenvolgende kwartaal beter dan bedrijven die geen overnames hebben gedaan
 • Kopers deden het in het tweede kwartaal van 2021 +2,1 procentpunten beter dan de markt[1] voor transacties boven de $100 miljoen
 • Het Amerikaanse transactievolume lag in het tweede kwartaal van 2021 244% hoger dan in het tweede kwartaal van 2020 en 58% hoger dan in het eerste kwartaal van 2021
 • Het aantal gesloten deals in Europa steeg in het tweede kwartaal van 2021 met 40%, maar Azië-Oceanië zag een scherpe daling

  Amstelveen, 15 juli 2021 – Wereldwijde fusies en overnames (M&A) behaalden in het tweede kwartaal nieuwe recordniveaus en lieten hiermee eerdere hoogtepunten uit de voorgaande drie maanden van het jaar verbleken. Hiermee is 2021 op weg om het meest actieve jaar ooit te worden. Het ongekende transactievolume volgt op een robuust herstel van het economisch vertrouwen, nu bedrijven in de race zijn om zichzelf opnieuw uit te vinden in het licht van een wereld na COVID en de snelle technologische ontwikkelingen die hebben plaatsgevonden.

  Als we kijken naar de koersontwikkeling dan hebben kopers het in het tweede kwartaal van 2021 +2,1 procentpunten beter gedaan dan de gehele markt voor transacties boven de $100 miljoen. Volgens de Quarterly Deal Performance Monitor (QDPM) van Willis Towers Watson doen kopers het voor het eerst sinds 2017 in twee opeenvolgende kwartalen beter. Over een periode van een jaar hebben kopers op basis van een zeer sterk eerste kwartaal de M&A-index met 3,2 procentpunten verbeterd.

  Gabe Langerak, hoofd M&A Consulting West-Europa bij Willis Towers Watson: “Dit is een van de drukste periodes die we ooit hebben gezien, de M&A-markt is in bijna iedere sector in de herstelmodus, dankzij bedrijven met grote kasposities die druk voelen om te herstructureren als reactie op COVID.

  “Er blijven zorgen dat de inflatie later dit jaar mogelijk gaat stijgen, wat kan leiden tot hogere rentes en daarmee tot een einde van de recordstijging van M&A-activiteiten. Deze vrees lijkt vooralsnog ongegrond, gezien de huidige drukte die wordt ondersteund door een marktdynamiek die het transactievolume in de tweede helft van 2021 nog wel even blijft ondersteunen of zelfs nog verder zal versnellen, namelijk de aanhoudende druk om beschikbare middelen in te zetten, technologie in huis te halen en te reageren op aandeelhoudersactivisme.”

  Dit onderzoek, uitgevoerd in samenwerking met het M&A Research Centre van The Business School (voorheen Cass), laat zien dat de opleving van het transactievolume en de verbeterde resultaten, die eind 2020 werden ingezet na de ineenstorting van de markt aan het begin van de pandemie, nog steeds met name het gevolg zijn van de activiteiten in Noord-Amerika en Europa.

  Voor het derde kwartaal op rij doen Amerikaanse kopers het beter dan hun regionale index (+1,6 procentpunt) (waarbij SPACS een belangrijke rol spelen), nadat de volumes ten opzichte van het vorige kwartaal fors stegen met 58% en met 244% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020 (52 versus 179 transacties). Dit heeft geresulteerd in de hoogste aantallen in deze regio per kwartaal sinds 2008.

  Kopers uit Europa bleven het goed doen en overtroffen hun regionale index in Q2 2021 met +6,4 procentpunten, met veel activiteiten in het tweede kwartaal van 2021 met 59 afgeronde transacties. Ook dit was het hoogste aantal ooit gemeten in een tweede kwartaal. Engeland blijft duidelijk een aantrekkelijke regio voor overnames voor kopers buiten het VK, die, niet gehinderd door Brexit en de sterke resultaten van de FTSE 100, nog steeds interesse hebben in het kopen van Britse bedrijven. Ook Britse bedrijven die transacties sloten lieten in de afgelopen twaalf maanden consistent een beter rendement zien dan hun regionale index (+11,4 procentpunten).

  Kopers in Azië-Oceanië deden het daarentegen met -0,7 procentpunt slechter dan hun regionale index, met in het tweede kwartaal van 2021 slechts 32 gesloten transacties, het laagste aantal sinds 2014. Ook in China werd het laagste aantal transacties gesloten sinds 2013, de Chinese overnamevolumes zijn nog steeds aan het dalen ten opzichte van de piek in 2015.

  De M&A-activiteiten hebben duidelijk het momentum vastgehouden dat is ontstaan na de explosieve eerste drie maanden van 2021; kooplustige bedrijven sloten meer transacties af dan ooit gemeten in een tweede kwartaal (namelijk 278 transacties), aldus de meest recente resultaten van de index van Willis Towers Watson. Dit is een aanzienlijke stijging, zelfs in vergelijking met de al stevige toename in het eerste kwartaal van 2021 (206 transacties).

  De gegevens laten zien dat de hele eerste helft van het jaar een recordhalfjaar was met 484 afgeronde transacties, 58% hoger dan in dezelfde periode in 2020 (307 transacties), toen de economie tot stilstand kwam als gevolg van de pandemie. Sinds de lancering van de M&A-index van Willis Towers Watson in 2008 is dit het hoogst gemeten aantal ooit voor de periode januari tot en met juni.

  Gabe Langerak licht toe: “Bedrijven hebben naar aanleiding van de pandemie de resetknop ingedrukt en zijn gaan herstructureren om veerkrachtiger te worden, kosten te verlagen, en zichzelf te herpositioneren voor toekomstige groei, waarmee in feite al bestaande trends werden versneld, zoals de digitale transformatie en veranderingen in het consumentengedrag. Stevige verkoopactiviteiten door bedrijven die afscheid nemen van activa die niet tot de kernactiviteiten behoren duiden op een sterk M&A-vooruitzicht voor de rest van 2021.

  “Na corona zal de focus weer gaan naar de toenemende interesse in het verlagen van de CO2-uitstoot, misschien wel de grootste vernieuwende ontwikkeling voor de komende jaren en decennia wereldwijd. Nu meer bedrijven zich hebben toegelegd op een totale transformatie van de activiteiten en operationele modellen om te voldoen aan taakstellende energieneutrale doelstellingen, gaat M&A zeker een belangrijke rol spelen in deze transitie naar een koolstofarme wereld. In een proces met winnaars en verliezers worden een hoogwaardige due diligence en betere integratie steeds belangrijker voor succesvolle, winstgevende en rechtvaardige transacties.”