Sentiment tempert wat, ASMI favoriet

Cornevanzeijl
Corné Van Zeijl

Corné van Zeijl houdt iedere maand een enquête onder beursexperts om het sentiment op zowel de korte als lange termijn te peilen. De ondervraagden geven tevens inzicht in hun meest en minst favoriete ondernemingen. Deze maand is de enquête door 56 experts beantwoord.

1-maands verwachtingen

Juni is een mooie maand geworden. Niet alleen de economie werd grotendeels vrij gegeven, ook de AEX deed het uitstekend, een plus van bijna 3%. Daarmee is het eerste halfjaar een mooi beurs halfjaar geworden +17% en met dividend erbij zelfs 18%. Een van de drijvers achter deze mooie performance was de onverwachte daling in de rente, met in de US. Ondanks Powell's woorden dat ze binnen de Fed gingen praten over het praten over een een QE afbouw daalde de rente toch. Aex aandelen

De experts waren optimistisch vorige maand, dus dat hadden ze goed gezien.

Voor juli is men een tikkeltje voorzichter geworden. Tikkie terug Jaap, om in voetbal termen te blijven. Ik hoop dat het niet te pijnlijk is voor de Oranje fans onder u. 28% gaat van een stijging uit, 23% van een daling.

De optimisten wijzen vooral op aanstaande winstcijfer seizoen wat waarschijnlijk prachtig zal zijn. De pessimisten wijzen op een mogelijke rente stijging.

6-maands verwachtingen

Ook in de 6 maand vooruitzichten zien we een lichte achteruitgang van het optimisme. Daar gaat 38% van een stijging van meer dan 6% uit. Dat is dus een stand van dik 770. 26% verwacht een daling richting het einde van het jaar.

Aex verwachtingen

Speciale vraag

De speciale vraag gaat deze maand over de rente. Gaat die in Europa stijgen of niet? Het antwoord van de experts is duidelijk. Ja, maar een beetje. Maar liefst 62% gaat van een beperkte rente stijging uit. Slechts 2%, dat is één persoon, gaat van een flinke rentestijging uit. 26% denkt dat de rente ongeveer gelijk zal blijven. 9% denkt dat de rente zelfs weer wat verder kan dalen. Onder andere een mogelijke afname van inflatie angst en het feit dat we de piek van het economisch herstel wellicht al achter de rug hebben.

Aex rendementen

Aandelenkeuzes juni

Aex adviezen

De performance over de afgelopen maand was een duidelijke min. De keuze voor AEGON was als gevolg van de gedaalde rente in de US niet best. Het aandeel daalde maar liefst 9,3%. Ook Prosus viel een beetje tegen met een min van 3%. Aan de andere kant van de balans deed Royal Dutch Shell het juist uitstekend. En nou net nadat het aandeel door de experts als loser was getipt. De koers steeg 8,4%. Per saldo daalden de toppers licht met een min van 0,3%, maar gingen de floppers juist met 4,3% omhoog. Geen goede score dus deze maand.

Aandelenkeuzes juli

Aex aandelen verwachtingen

Voor deze maand komen ASM International tegen. Een naam die we niet zo vaak zien. En gelijk boven aan de lijst. Op een gezamenlijke 2e plaats komen Ahold, Prosus en Royal Dutch Shell . Die laatste naam is opmerkelijk omdat het net vorige maand bij de floppers terecht was gekomen, na de uitspraak van de rechter. Bij de floppers staat Unibail weer bovenaan. De profs vinden dat beleggers bij dit aandeel te veel op de muziek vooruit zijn gelopen. Als tweede staat ASML . En vervolgens Adyen en Just Eat Takeaway.

Conclusie

Het optimisme voor de maand juli is lichtje getemperd ten opzichte van vorige maand. ASM International staat boven de topperslijst. Unibail staat (weer) bovenaan bij de floppers.