BMO Global Asset Management en Lestrade ontwikkelen due diligence procedure voor de selectie van managers, speciaal gericht op duurzaamheid

BMO Global Asset Management (BMO GAM) en de due diligence dienstverlener Lestrade Financial Services hebben de bestaande samenwerking formeel verlengd en verder verstevigd met de ontwikkeling van een nieuwe due diligence service module die zich volledig richt op ESG-integratie. Volgens de partners vraagt de steeds uitgebreidere regelgeving en steeds hogere standaard op het gebied van verantwoord beleggen een gefocuste ESG-aanpak bij het aanstellen en monitoren van externe managers.

De samenwerking combineert BMO GAM’s diepgaande expertise op het gebied van verantwoord beleggen en manager selectie met Lestrade’s expertise in operationele due diligence. Naast de al bestaande due diligence processen wordt een nieuwe module die specifiek gericht is op ESG toegevoegd.

De nieuwe module biedt een consistent en robuust ESG-raamwerk, waarbij richtlijnen van onder andere PRI, IMVB en VBDO als basis dienen. Deze gecombineerde aanpak zal mogelijk leiden tot een nieuwe institutionele marktstandaard voor externe manager research in Nederland.

“Door duurzaamheid en ESG als uniek onderdeel van externe manager due diligence te behandelen, wordt het mogelijk om nog dieper in te gaan op elk relevant duurzaamheidsaspect van de manager”, zegt Bart van Merriënboer, Senior Portfolio Manager bij BMO GAM.

Volgens Van Merriënboer is dat voor institutionele beleggers zoals pensioenfondsen geen overbodige luxe, omdat de eisen en standaarden op het gebied van ESG steeds strenger worden.

De ESG Due Diligence module bestaat uit een assessment van zowel de externe manager als een apart assessment speciaal gericht op ESG-integratie binnen de specifieke beleggingsstrategie van de klant. “Binnen beide assessments analyseren we een aantal onderwerpen waardoor we een volledige opinie kunnen vormen over de ESG-aspecten van een externe manager”, zegt Van Merriënboer.

Ruim een jaar geleden lanceerde Lestrade het platform ‘Holly’ waarop informatie wordt verzameld, verwerkt en gerapporteerd. Het doel is om manager selectieprocessen en communicatie tussen stakeholders digitaal te stroomlijnen. Binnenkort zal BMO GAM zijn volledige fiduciaire manager-selectieproces op het platform draaien.

“Het resultaat hiervan is een klant specifieke online rapportage”, zegt Stan Leistra, medeoprichter van Lestrade. “Die output kunnen pensioenfondsen en andere institutionele partijen gebruiken om stakeholders te informeren, de dialoog met de externe managers aan te gaan en om eventueel de portefeuille bij te sturen.”

Tijdens de huidige coronapandemie waarbij manager bezoeken onmogelijk waren, bewees ‘Holly’ volgens Leistra dat een groot deel van de due diligence trajecten desondanks toch online kan plaatsvinden.

“De intensiteit van zo’n traject is enorm. Het verzamelen van de relevante informatie en de analyses gebeurt nu volledig online en dat werkt voor alle partijen zeer verlichtend en efficiënt. Met ‘Holly’ hebben we daarbij een flexibel platform die samen met BMO GAM verder modulair uitgebreid kan worden en het mogelijk maakt om de markt telkens een stap voor te blijven.”