Cryptobeleggers zijn over 5 jaar nieuwe rijken

Cryptomunten zijn ‘hotter’ dan ooit. Bitcoin breekt record na record en ook altcoins zoals Ethereum leveren indrukwekkend rendement op. Tesla zette eerder deze maand nog de cryptosector op zijn kop toen het bedrijf van miljardair Elon Musk bekendmaakte 1,5 miljard dollar aan bitcoin te hebben aangeschaft.

Ook grote betaaldiensten zoals VISA, PayPal en Mastercard hebben aangekondigd op crypto te gaan inzetten. Nadat cryptobroker LiteBit vorig jaar zijn actieve Nederlandse gebruikers met 48% zag toenemen, lijkt 2021 nu al een nog belangrijker jaar te worden. “Crypto gaat groot worden met de huidige jonge generatie Z”, aldus de Vlaamse trendwatcher Tom Palmaerts in het trendrapport dat hij in opdracht van LiteBit maakte. “In 2025 zal Bitcoin volgens de voorspellingen op basis van de evoluties die we nu gezien hebben een waarde hebben van meer dan een miljoen dollar en Ethereum zelfs misschien nog meer. Over vijf jaar zullen cryptobeleggers de nieuwe rijken zijn.”

Financiële analisten voorspellen een grote doorbraak voor crypto in de komende jaren, waarbij 2021 een belangrijk kantelpunt zal zijn. “Crypto kan met meer dan 101 miljoen gebruikers wereldwijd niet meer omschreven worden als een niche, enkel weggelegd voor nerds die geloven in een alternatief financieel systeem. Het wordt meer en meer mainstream”, aldus trendwatcher Tom Palmaerts in het trendrapport.

Het aantal cryptogebruikers steeg sinds 2018 met maar liefst 189%. Volgens Palmaerts zijn er op dit moment al bewegingen zichtbaar die nodig zijn om crypto écht te laten doorbreken. Zo is de coronacrisis een belangrijke katalysator. De pandemie gaf de handel in crypto, in tegenstelling tot de klassieke aandelenmarkt, een flinke boost. Ook LiteBit zag een flinke groei op haar platform, van maar liefst 50% van het aantal transacties in Nederland. Olivier van Duijn, CEO van LiteBit: “Als mensen meer thuiszitten, hebben ze meer tijd om online op verkenning te gaan. Zo vinden ze sneller de weg naar crypto. Mensen zijn ook meer geneigd om crypto te overwegen als slimme investering, zeker in een context waar de klassieke beurzen onder zware druk staan.”

Gedecentraliseerd en traceerbaar

Volgens Palmaerts hebben crypto inderdaad verschillende voordelen ten opzichte van traditonele munten. Zo is crypto gedecentraliseerd en centraal, de koers wordt volledig bepaald door de vrije markt en ondervindt geen impact van inflatie. Ook zijn er geen derde partijen zoals banken nodig waardoor internationale transacties sneller gaan. De onderliggende blockchaintechnologie is volledig traceerbaar: data kunnen niet gewijzigd worden waardoor de herkomst altijd duidelijk is. Palmaerts: “Dit maakt blockchain de ideale technologie als je data wilt opslaan waarbij een ‘spoor’ noodzakelijk is. Denk aan het detecteren van de E. Coli bacterie in de voedselketen of wanneer je zeker wilt zijn dat er niet met de kilometerstand van je wagen geknoeid werd.”

Meer ervaren beleggers in crypto

Het feit dat de cryptobelegger letterlijk volwassener en meer ervaren wordt, is ook een indicatie dat crypto meer en meer mainstream wordt. LiteBit zag het aantal actieve klanten in Nederland vorig jaar met 48% stijgen. Van Duijn: “We zien het profiel van onze gebruikers steeds meer veranderen van vooral jongere beleggers die vanuit emotie reageren op de koerzen naar steeds meer rationele, ervaren ondernemers. Op dit moment bestaat 23% van onze klanten uit die laatste groep.” Het feit dat wereldbedrijven zoals Tesla in bitcoin stappen, jaagt de populariteit extra aan.

Ook financiële reuzen, die zich lang afzijdig hielden van crypto, zijn begonnen met experimenteren. Van de grootste Amerikaanse bank J.P. Morgan die een eigen JPM coin ontwikkelt, Mastercard die samenwerkt met start-up Wirex om shoppen en betalen met cryptocurrencies mogelijk te maken, VISA die bekendmaakte in te willen zetten op crypto, tot PayPal waar het sinds 1 januari mogelijk is om crypto te kopen en verkopen.

Ook de opkomst van ‘stable coins’ zal impact hebben. Stable coins werken ook op de blockchain, maar zijn stabieler dan reguliere cryptomunten. Hun waarde wordt gekoppeld aan geld of commoditeiten, zoals de euro of de goudkoers. Deze coins hebben veel potentie en kunnen bijvoorbeeld investeerders aantrekken die terughoudend zijn tegenover de volatiele crypto. Ook kunnen stable coins een brug bouwen tussen cryptocurrencies en traditionele financiële markten.

Vertrouwen in crypto versterken

Er zijn nog wel enkele struikelblokken die weggenomen moeten worden voordat cryptomunten echt kunnen doorbreken. Zo is het algemene publiek nog niet helemaal vertrouwd met de potentie van crypto en heerst er zelfs nog flink wat wantrouwen. Educatie is nodig, beseft ook LiteBit. Van Duijn: “Wij vinden het belangrijk om uit de anonimiteit te treden en onze klanten te ondersteunen met educatieve content en een veilig platform voor hun cryptotransacties. Die veiligheid staat echt voorop. Wij onderwerpen ons platform regelmatig aan strenge testen en investeren continu in de laatste veiligheidstechnologie.”

Verder kan de volatiliteit, die cryptobeleggers ook mooie winsten oplevert, een grote doorbraak in de weg staan. Plotse prijsstijgingen en -dalingen zijn namelijk niet zo handig wanneer je, bijvoorbeeld, concerttickets met crypto wilt kopen. Stable coins kunnen een oplossing bieden, maar aangepaste regelegeving is nodig voordat deze echt kunnen doorbreken. Palmaerts: “De regulering van cryptocurrencies blijft tot op vandaag een versplinterde grijze zone waar verschillende landen hun eigen visie hanteren en eigen regels opleggen. Dit geeft problemen.” Ook LiteBit, die sinds november 2020 officieel geregistreerd staat bij De Nederlandsche Bank, vraagt om eenduidige regelgeving.

Van Duijn: “Wij zijn voorstander van heldere regelgeving. Die mag ook best veeleisend zijn. Dit zal voor een verdere professionalisering van onze sector zorgen. Bij LiteBit staat compliance voorop en proberen we zelfs voor te lopen op de regelgeving. Zo winnen we het vertrouwen van onze klanten.”

Over 5 jaar nieuwe rijken dankzij crypto

Ondanks deze uitdagingen, zijn zowel Palmaerts als LiteBit overtuigt van de toekomstpotentie van crypto. Zij verwachten dat de currencies de komende jaren meer records zullen breken en de financiële markten zullen hertekenen. Op basis van de afgelopen jaren doet Palmaerts voorspellingen voor de toekomst: “We zien cycli van ongeveer vier jaar waarin crypto evolueren.

Dit heeft vooral te maken met de halving van Bitcoin , waarbij de rewards voor miners die de transacties goedkeuren halveren. Het jaar dat op de halving volgt, is meestal een topjaar voor cryptobeleggers. De schaarste van Bitcoin wordt immers telkens groter.” Palmaerts doet een mogelijk toekomstscenario uit de doeken: “Volgens het bekende Stock To Flow model van PlanB springt Bitcoin in 2021 naar een prijs tussen de 100.000 dollar en 288.000 dollar. Na de volgende halving kunnen we in de loop van 2025 een sprong verwachten richting een miljoen dollar. Wie in 2021 inkocht voor 0,01 dollar, wordt op slag miljardair.

Hallucinante voorspellingen, maar zeker een mogelijk toekomstscenario. Niet alleen de schaarste is hierbij belangrijk, maar ook de vraag naar Bitcoin . En bij uitbreiding ook andere cryptomunten. Want door de grote waardestijgingen komen cryptomunten in de aandacht en wordt de interesse in álle munten groter bij een steeds groter publiek.”

Hoewel de meeste mensen gehoord hebben van Bitcoin , is de tweede grootste crypto Ethereum nog behoorlijk onbekend. Ethereum is echter nog belangrijker dan Bitcoin omdat bijna alle startende bedrijven op het systeem van Ethereum opereren. Palmaerts: “Sommige investeerders geloven dat Ethereum de potentie heeft om Bitcoin voorbij te stijgen. Het is bij innovatie immers niet altijd de eerste die uiteindelijk wint. Bij Ethereum zien we duidelijker een combinatie van schaarste en concreet gebruik.”

Door de enorme waarde-evoluties die cryptomunten maken én het feit dat we bij de volgende halving waarschijnlijk veel stabielere crypto zullen kennen door meer grote en klassieke investeerders, zal crypto steeds groter worden. “Hieruit zullen de nieuwe Alphabet ’s, Apple ’s en Tesla’s van deze wereld groeien. Crypto zal samen groot worden met de huidige jonge generatie Z”, verwacht Palmaerts. “Over vijf jaar zullen heel wat succesvolle cryptobeleggers die op een slimme manier omgaan met de volatiliteit tot de nieuwe rijken behoren.”