Standard Life Investments: Beperkte loonstijging Japan hindert verder economisch herstel

Govindafinn
Govinda Finn

Azië is intussen goed voor een derde van de wereldhandel en 40% van de wereldwijde waarde van de maakindustrie. De mondiale opleving van de handel heeft de verwachtingen voor de open economieën in Azië overtroffen. China, grondstoffenexport en ook de ICT -export waren belangrijke factoren daarin, schrijft Govinda Finn, specialist in Japan en Azië bij Standard Life Aberdeen Investments, in zijn wekelijkse nieuwsbrief.

Beperkte loonstijging belemmert aantrekkende vraag in Japan

Japan voldeed ook in 2017 aan zijn raadselachtige reputatie. Ondanks de gunstige economische omstandigheden en een historisch krappe arbeidsmarkt is de loonstijging hardnekkig klein gebleken. Dit is zeker een frustrerend gegeven voor premier Abe, die hoopte dat het ingezette stimuleringsbeleid en de arbeidsmarktsituatie een gezondere inkomensstijging tot gevolg zouden hebben. Het laat volgens Finn zien dat zien dat Japanse werkgevers andere bronnen weten aan te boren, zoals migranten, vrouwen en ouderen.

Finn denkt dat deze trend langer kan aanhouden. De kloof tussen de seksen blijft groot in vergelijking met andere ontwikkelde economieën, gezien het percentage vrouwen in de deeltijdsector. Bovendien noteert de participatie van ouderen lager dan die van landen zoals Zuid-Korea; terwijl het percentage migranten op de totale beroepsbevolking nog steeds beperkt is. Bovendien verhoogt automatisering het perspectief dat banen steeds vaker worden vervangen door machines. Dit belooft weinig goeds voor het aandeel van het inkomen uit arbeid, dat nu al laag is en het belemmert een herstel dat door de binnenlandse vraag wordt gedragen.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.