BlackRock: Ondanks alle risico’s kunnen beleggers niet meer om China heen

De coronacrisis en de gevolgen daarvan voor de toeleveringsketens hebben de gevestigde wereldorde opgeschud. De VS en China spelen de hoofdrol en staan ook nog eens lijnrecht tegenover elkaar. Dit betekent dat niet alleen de VS thuishoort in beleggingsportefeuilles, maar dat ook China een belangrijk onderdeel dient uit te maken van portefeuilles. Dat stelt het BlackRock Investment Institute (BII) in haar wekelijkse marktcommentaar.

China zet de deur naar haar financiële markten steeds verder open en trekt veel buitenlands kapitaal aan. Inmiddels draagt het land voor bijna 20% bij aan de groei van de wereldeconomie, ook al is er de afgelopen jaren opzettelijk een rem op die groei gezet door Peking.

Het nieuwe vijfjarenplan van Peking zet de spanningen tussen China en de VS verder op scherp. Beide landen willen onafhankelijk en zelfredzaam zijn op het gebied van technologie en in andere sectoren die van vitaal belang zijn. China is namelijk voor veel van haar technologie nog steeds afhankelijk van andere landen, maar is erop gebrand de VS naar de kroon te steken als dé technologische grootmacht.

Met de komst van Biden als president ziet het BII een heel ander Amerikaans buitenlandbeleid aan de horizon gloren. Het harde protectionistische beleid dat gevoerd werd onder Trump zal plaatsmaken voor meer internationale samenwerking op het gebied van geopolitiek, handel en technologie. China zit zelf ook niet stil en heeft bijvoorbeeld onlangs een handelsverdrag met de EU gesloten.

De spanningen tussen de landen raken ook de financiële markten. Zo mogen Amerikanen niet beleggen in een lange lijst Chinese bedrijven en worden Chinese bedrijven met een Amerikaanse beursnotering gemaand zich aan de regels te houden, anders worden ze van de beurs gehaald. Al zijn er nog veel risico’s verbonden aan het beleggen in Chinese aandelen, worden beleggers hier wel goed voor gecompenseerd, stelt BII. De Chinese economie wordt immers steeds groter en dominanter en zou daarom een groter onderdeel moeten vormen van beleggingsportefeuilles.