China versneld nummer 1. Nederland kan profiteren

Het zwaartepunt van de wereldeconomie verplaatst zich door corona 1.4x sneller richting Azië-Pacific dan eerder verwacht. Niet in 2032 maar in 2030 zit China op de troon van grootste economische wereldmacht. Dat blijkt uit berekeningen van kredietverzekeraar Euler Hermes .

“Het virus heeft voor een acceleratie gezorgd. Nóg sneller verschuift de economische heerschappij richting Azië. In ons rapport kun je heel precies zien hoe snel het zwaartepunt van de wereldeconomie in tien jaar tijd opschuift van de Atlantische Oceaan naar Azië. In de VS willen ze het niet horen, maar dat ze voorbijgestreefd worden was al zeker en nu blijkt dat het ook nog eens twee jaar eerder gebeurt dan verwacht. Niet in 2032 maar in 2030 zal het Chinese bbp dat van de VS overtreffen”, zo stelt Johan Geeroms, Risk Director van Euler Hermes Nederland.

Uitgedrukt in dollars bedroeg het Chinese bbp in 2019 nog 67% van het Amerikaanse bbp. In 2015 was dat 61%. Euler Hermes verwacht dat het percentage eind dit jaar 75% zal zijn.

Coronastrijd

Geeroms wijst ter bevestiging naar de recente cijfers van het Chinese statistiekbureau. “Terwijl 2020 voor de meeste landen een stevige dip betekende, groeide China met 2,3 procent. Vergelijk je het vierde kwartaal met het eind van 2019, dus vóór corona, dan is er in China sprake van 6,5% groei. Het draait er weer op volle toeren, terwijl de VS en Europa nog volop aan worstelen zijn met lockdowns. China komt als relatieve winnaar uit de coronastrijd. Tel daarbij op de vrijhandelsverdragen die er gesloten zijn. De ontwikkelingen gaan snel. Nog even en dan ligt het economisch zwaartepunt in de regio China/India/Pakistan.” Landen die -naast China- het meest profiteren van deze ontwikkeling zijn volgens Geeroms Zuid-Korea, Singapore en Japan.

Nederland

Geeroms stelt dat beleidsmakers en het bedrijfsleven in Europa nu moeten bepalen hoe ze op de toekomstige situatie willen inspelen. “Aan de ene kant wil je natuurlijk de bestaande samenwerking met de VS behouden, maar tegelijkertijd moet je een commerciële strategie uitstippelen hoe je inhaakt op het toenemende belang van de Aziatische regio. Op zich is Nederland daarvoor goed gepositioneerd. In Europa zijn we, na Duitsland, de grootste exporteur naar China. Vooral onze machines en voedingsmiddelen doen het goed. Omgekeerd horen we tot de top tien van belangrijkste afnemers van Chinese goederen. Dat is vooral te danken aan de distributiefunctie die Nederland vervult bij het voorzien van andere Europese landen van Chinese goederen. Er is alles bij elkaar al een behoorlijk netwerk opgebouwd voor de handel met China. Een prima basis om de handelsrelaties verder uit te bouwen.”