BMO GAM: Nervositeit over inflatie slecht voor financiële markten

Er is veel goed nieuws voor de financiële markten, maar er is ook een risico dat de nervositeit over toenemende inflatie toeneemt. Dat zegt hoofdeconoom Steven Bell van vermogensbeheerder BMO GAM in zijn update ‘Will the vaccine keep the bull market going?’ “Het komende jaar zullen risicovolle beleggingen zoals aandelen het goed doen, maar het zal een turbulent en volatiel jaar worden.”

Bell ziet verschillende oorzaken voor de prijsstijgingen van de afgelopen periode: “Ondanks de daling van de werkgelegenheid in de VS doet de Amerikaanse economie het verbazingwekkend goed. Bovendien zal de nieuwe president samen met het door de Democraten gecontroleerde Congres een nieuw ondersteuningsprogramma uitrollen.”

Tegenslagen zijn onvermijdelijk, stelt Bell , zowel in de bestrijding van het virus als in bedrijfsresultaten. “Maar de markt is bereid om verder in de toekomst te kijken en lijkt ervan overtuigd dat de strijd tegen het virus gewonnen zal worden.”

Bell is vooral bezorgd dat de markten nerveus zullen worden over de inflatie. “Niet in Europa of Japan, maar in de VS. Het vertrouwen dat de Fed de obligatieyields in bedwang zal houden, staat op een laagterecord. Dit is een geweldige steun voor risicovolle beleggingen, maar de Amerikaanse inkoopindex, een indicator die heel belangrijk is, laat zien dat prijzen overal stijgen. Wereldwijd zijn prijzen voor grondstoffen snel gestegen. En er zijn genoeg analisten die vrezen dat oplopende overheidsschulden en centrale bankfinanciering in inflatie zullen eindigen. Ik verwacht geen duurzame inflatiestijging, maar de markten zullen zeker nerveus gaan worden.”