BMO GAM: Problemen met vaccins grootste zorg voor beleggers

De lang verwachte deal tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU, de extra begrotingsmaatregelen van het Amerikaanse Congres die werden ondertekend door president Trump, en de goedkeuring van het AstraZeneca/Oxford vaccin hebben de aandelenmarkten goed gedaan. Maar wie dieper kijkt, kan niet anders dan concluderen dat de vooruitzichten minder rooskleurig zijn. Dat zegt Steven Bell , hoofdeconoom van vermogensbeheerder BMO GAM in zijn laatste macro outlook ‘Vaccines offer hope as virus cases soar’. ,

Bell vindt de markten te optimistisch, zeker nu waarderingen al opgerekt zijn. Hij verwacht dat de zorgen over inflatie gaan toenemen de komende maanden, al ziet hij geen structurele toename van de inflatie. Waarom dan toch kortetermijnzorgen?

Stijgende werkloosheid in de VS?

In de VS is het begrotingsnieuws ondubbelzinnig positief, vindt Bell . “De hoop op een begrotingsakkoord was al bijna opgegeven, maar het akkoord is groter dan zo'n beetje elk vorig begrotingspakket. Waar in het eerste kwartaal van 2021 een negatieve groei in de VS mogelijk leek, lijkt nu het tegenovergestelde het geval te zijn. Aanstaande vrijdag worden de werkgelegenheidscijfers van de VS bekend. Een stijging van de werkloosheid, de eerste sinds het hoogtepunt van april vorig jaar, behoort zeker tot de mogelijkheden. Dit wordt een belangrijke test voor het marktsentiment. Het verslagleggingsseizoen voor het vierde kwartaal belooft slechte cijfers door de tweede pandemiegolf en winstverwachtingen voor 2021 worden behoorlijk naar beneden bijgesteld. Beleggers zullen verder moeten kijken dan die slechte cijfers.”

Inflatiegevaar

Bell verwacht dat de bezorgdheid over de inflatie de komende maanden toeneemt, maar denkt dat economieën in herstel de neerwaartse druk op lonen en prijzen in toom weten te houden. “De markt is optimistisch en zelfgenoegzaam, en de waarderingen staan onder druk, behalve dan ten opzichte van de rentetarieven, die ultra laag blijven. In economieën die zich herstellen, zijn prijsstijgingen in eerste instantie te verwachten. We zien dat al aan de voedselprijzen en in de dienstensector. Maar de markten zijn slim genoeg om in te zien dat die stijgingen te maken hebben met de pandemie en tijdelijk zijn.”

Problemen met vaccins

Een grotere zorg zijn volgens Bell mogelijke problemen met de vaccins, problemen die nu nog moeilijk zijn in te schatten. “Die kunnen logistiek van aard zijn, waardoor de ambitieuze uitrolplannen in het geding komen. En hoeveel mensen zullen uiteindelijk nee zeggen tegen vaccinatie? Zal het virus muteren en de vaccins verslaan? Hoelang duurt de immuniteit? Vaccins verminderen bijna altijd de virusoverdracht, maar met hoeveel? Voorzichtig optimisme is op zijn plaats. Veel goed nieuws is inmiddels ingeprijsd. Voor de reis- en vrijetijdssector, ziet het er nog somber uit, maar de wereldeconomie als geheel zal zich dit jaar herstellen en daarmee ook de bedrijfswinsten.”