DWS: Stemming Duitse economie veel beter dan verwacht

De stemming over de Duitse economie is veel minder somber dan verwacht, zegt Martin Moryson, hoofdeconoom voor Europa bij vermogensbeheerder DWS . “De Ifo Bedrijfsklimaat Index verbeterde in december van 90,9 punten naar 92,2 punten. Het gunstige ondernemingsklimaat was te zien in alle vier belangrijke sectoren: industrie, dienstverlening, handel en bouw."

“Niet alleen de huidige situatie stemt gunstig, ook de vooruitzichten zijn verrassend optimistisch: de verwachtingen in zowel de handels- als de industriesector liggen aanzienlijk boven het niveau van voor de crisis. De productietekorten die sinds het uitbreken van de crisis zijn ontstaan, leiden tot een aanzienlijke inhaalvraag. En de tweede lockdown wordt veel beter opgevangen dan de eerste. Enkel de verwachtingen voor de bouwsector namen iets af.”

“Het vaccineren van kwetsbare groepen zal al begonnen zijn als het volgende ifo-onderzoek plaatsvindt. Reden waarom we niet verbaasd zullen zijn als de ifo index in januari opnieuw mooie resultaten laat zien.”

Moryson voegt hieraan toe: “Dit is een bemoedigend eind van het jaar, waardoor we het nieuwe jaar met optimisme kunnen beginnen.”