Aandelenoptimisme terug in maandelijkse enquête Van Zeijl

Corné van Zeijl houdt iedere maand een enquête onder beursexperts om het sentiment op zowel de korte als lange termijn te peilen. De ondervraagden geven tevens inzicht in hun meest en minst favoriete ondernemingen. Deze maand is de enquête door 57 experts beantwoord.

Cornevanzeijl
Corné van Zeijl

De AEX heeft met een prachtige performance van 13,5% één van de beste maanden ooit laten zien. Dat komt vooral omdat een maand geleden nog veel beleggers somber waren gestemd over de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen en het groeiende aantal coronagevallen. Met de aankondiging van de vaccins, die zowel qua snelheid als werkzaamheid meevielen, kreeg de beurs vleugels. De experts waren vorige maand al van heel negatief naar neutraal gedraaid. Maar ja, neutraal is niet genoeg om van dit superrendement te profiteren. Aan de andere kant was de draai er één van de buitencategorie. Een dergelijke grote draai komt niet vaak voor.

Optimisme terug


1-maands verwachtingen

Deze optimistische trend heeft zich doorgezet. Het percentage optimisten steeg verder van 38% naar 51%, terwijl het percentage experts die van een daling uitgaat daalde van 40% naar 21%. Eén van de argumenten voor de positieve kijk op de toekomst zijn de vaccins. Een andere reden is historisch gezien de goede naam van december als beursmaand.

Sinds de AEX bestaat, zijn er 37 decembermaanden geweest. Van die 37 maanden zijn er maar liefst 30 positief geëindigd. Dat is een score van 81%. Voor de overige 11 maanden in het jaar is dat percentage slechts 61%.

Aex aandelen

6-maands verwachtingen

Aandelenverwachtingen

Speciale vraag: wat voor impact heeft qe in 2021 op de rente?

Renteverwachtingen

De speciale vraag deze maand gaat over de impact van het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) in 2021. De vraag luidde: Wat voor impact heeft de kwantitatieve verruiming (ook wel QE genoemd) in 2021 op de rente?

De mogelijke antwoorden waren:

 • Geen impact en nooit gehad. De rentedaling was er ook wel zonder QE geweest.
 • Zolang de ECB blijft opkopen, blijft de rente dalen.
 • Het gaat om de verandering in het aankoopbeleid. Ze kopen niet meer op in 2021, dus ook geen impact op de rente meer.
 • In 2021 begint de afbouw (het taperen) en dus gaat de rente stijgen.

  Het is wel duidelijk dat de meeste experts ervan uitgaan dat het opkoopprogramma voor obligaties wel degelijk effect had op de hoogte van de rente. De meningen zijn netjes verdeeld over de overige drie mogelijke antwoorden.


  Aandelenkeuzes november

  Aandelen2020

  Individuele keuzes waren niet goed

  De keuzes voor de individuele aandelen waren de afgelopen maand niet goed en dat is nog zachtjes uitgedrukt. De experts hadden de draai naar waarde-aandelen niet zien aankomen. Vooral Unibail Rodamco was een topperformer. Het aandeel steeg maar liefst 70%, terwijl het bovenaan bij de floppers stond. De aandelenemissie ging niet door en het management is vervangen. Hiermee zijn de problemen niet weg, maar beleggers hopen dat ze beter worden aangepakt. Ook de overige floppers lieten een mooie stijging zien. Gemiddeld steeg de flopportefeuille 34%. De topportefeuille was ook teleurstellend. Just Eat TakeAway liet zelfs een daling zien. Per saldo liet de topportefeuille een stijging van slechts 8% zien.

  In de afgelopen paar maanden is de gehele outperformance van de afgelopen drieënhalf jaar verloren gegaan.

  Aandelenkeuzes december

  Aandelen aex

  Voor december proberen de experts het opnieuw met Galapagos op nummer 1. Ook is de verwachting dat ING zijn stijging doorzet. Bij de floppers staat Adyen met kop en schouders boven aan. Maar liefst 11 van de 57 experts denken dat dit aandeel het hardst zal dalen. Twee hebben hem overigens als topper genoemd.

  Conclusie

  Het sentiment onder experts heeft vleugels gekregen vanwege de snelle beschikbaarheid van coronavaccins. Dat geeft zicht op een terugkeer naar normale economische omstandigheden.