BMO GAM: Geen aandelenrally door komst vaccins

De berichten over coronavaccins zijn heel positief, maar waarschijnlijk niet voldoende voor een nieuwe rally op de aandelenmarkten. Dat stelt econoom Steven Bell van vermogensbeheerder BMO GAM in zijn maandelijkse macro-economische update.

“Met een duizelingwekkende 3 miljard aan doses die in 2021 waarschijnlijk worden geproduceerd, kunnen we er zeker van zijn dat er een uitweg is uit de nachtmerrie die door de pandemie wordt veroorzaakt. Tegen het einde van volgend jaar - en mogelijk eerder – zouden de economische activiteit en de bedrijfswinsten terug moeten keren naar het niveau van vóór de crisis. Dat is geweldig nieuws voor de maatschappij en voor de financiële markten, maar er zullen nog flinke obstakels overwonnen moeten worden voordat we dit punt bereiken.”

“Inmiddels is het virus weer helemaal terug in Europa en we zijn op weg naar een dubbele dip – en dit voordat we zelfs maar een gedeeltelijk herstel van de eerste recessie hadden bereikt. De PMI's bevestigen dat Frankrijk in het huidige kwartaal een daling van de economische groei zal zien van 4% tot 5%. Dat alleen al zou het record van 1968 hebben gebroken als de ineenstorting van de economie eerder dit jaar niet had plaatsgevonden. Duitsland, dat veel minder dan andere grote landen onder het virus te lijden heeft gehad, lijkt het beter te doen en ontsnapt wellicht aan een dubbele dip.”

“Er zal nog een serie aan slechte economische cijfers volgen totdat we een groot vaccinatieprogramma hebben uitgevoerd en de beperkingen kunnen worden versoepeld. Dat programma gaat in de VS - en waarschijnlijk ook in het VK – wellicht volgende maand al van start. Toch zal het zeker nog tot mei duren voordat we serieus beperkingen kunnen opheffen.”

Financiële markten kijken altijd naar de toekomst en dus, vraagt Bell zich af, zou dit grote nieuws rond de vaccins niet een impuls moeten geven aan aandelen en zorgen voor een nieuwe rally? “Dat is niet zeker. De afgelopen maanden heb ik steeds gezegd dat de kansen voor het succes van vaccins en een voortzetting van de bull markt gunstig zijn. En het nieuws is veel beter dan zelfs optimisten zoals ik hadden verwacht. Maar dat nieuws is inmiddels al wel ingeprijsd.”

"Ik ben een trouw volger van de American Association of Individual Investors en hun zogenaamde 'bull bear' index. Dit is een negatieve indicator, die suggereert dat de markt zich zal herstellen als hij negatief is en vice versa. De index is recentelijk gestegen en dat is verontrustend. Bovendien zijn de financiële instellingen in hun vooruitzichten voor 2021 bijna allemaal bullish. Ik koop liever aandelen als beleggers nerveus zijn en wachten op goed nieuws. Dat is nu niet het geval en ik zou dan ook niet heel actief zijn in de huidige markt.”